Selecteer pagina

Psychologen niet aan te slepen voor studenten

Psychologen niet aan te slepen voor studenten

Het aantal studenten met psychische problemen groeit, zo schrijft de Volkskrant. Zij gingen langs bij studentenhuisartsen bij Nederlandse universiteiten. De artsen zeggen dat ze steeds vaker studenten op hun spreekuur krijgen die last hebben van vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en paniekaanvallen. Soms in combinatie met verslavingen aan alcohol, drugs of internet (denk aan excessief gamen of porno).
Omdat er steeds meer prestatiedruk is en studenten zich zorgen maken om schulden op te bouwen, lijken wachttijden te groeien. “De psychologen zijn niet aan te slepen,”aldus Cees Jansen, studentenhuisarts aan de Universiteit Twente. Bij zijn huisartsenpraktijk horen twee praktijkondersteuners, gespecialiseerd in verslavingszorg. Zij behandelen wekelijks zo’n twintig studenten met verslavingsproblemen. Hetzelfde geluid klinkt uit andere delen van het land. De spreekuren voor praktijkondersteuners die psychologische hulp bieden aan studenten zijn altijd bezet, beaamt Maarten Goedhart, studentenarts in Groningen. “We hebben net een derde aangenomen. Die zit ook al vol.”

Goedhart denkt dat studenten in een kwetsbare levensfase zitten. Ze moeten voor het eerst op eigen benen staan. Maar studenten zijn daarnaast drukker dan ooit: “Stress, studiedruk en tentamen spelen ook een grote rol. Daar zouden universiteiten meer aandacht aan mogen besteden.” De huisarts uit Twente, Cees Jansen, werkt al negen jaar bij de Universiteit Twente. Volgens hem hebben studenten het drukker dan ooit. Voldoende studiepunten, bijbaantjes voor het financieren van de studie en nog een leuk sociaal leven… “Er is geen moment rust.”
Een andere studentenhuisarts, Peter Vonk van de UvA, beschrijft dat het gedeeltelijk van alle tijden is maar dat de druk op studenten wel groeit. Uit onderzoek van de UvA uit 2016 blijkt dat studenten bijvoorbeeld steeds meer concentratieverhogende medicijnen zoals Ritalin gebruiken.

Lees het originele artikel “Studenten bezwijken onder prestatiedruk” van de Volkskrant hier.

 

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek op onderwerp

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!