Select Page

Psychiatrisch arts schrijft over eigen burn-out

Psychiatrisch arts schrijft over eigen burn-out

“Ik ben ziek omdat, zomaar op een dag, mijn brein besloot dat het genoeg had gehad.”

Niklas Nygren uit Zweden blogt een treffend verhaal over zichzelf. Hij is 43 jaar en arts in een psychiatrische kliniek als zomaar op een dag zijn brein er mee ‘stopt’. Niklas krijgt een burn-out. Hieronder lees je een samenvatting van zijn blog.

“Ik ben 43 jaar, getrouwd en heb twee kinderen. Ik ben een specialist in de psychiatrie en werk als een senior arts in een poliklinische psychiatrische kliniek. Ik ben ziek omdat, zomaar op een dag, mijn brein besloot dat het genoeg had gehad. Onze efficiënte samenwerking eindigde op een mooie dag in mei. ‘Eindigde’ is wellicht wat dramatisch, maar ik kon mijn werk niet langer doen. Ik zat in mijn stoel en kreeg een ´kortsluiting´ in mijn hersenen, zoals een psycholoog het zei.

Oververhit stress-systeem
Er wordt veel geschreven over burn-out, maar eigenlijk komt het allemaal hierop neer: onze hersenen zijn gemaakt voor korte perioden van (hoge) stress. We kunnen in deze perioden veel gedaan krijgen. Stress werkt als een soort turbo, een oververhitting voor ons brein. Het is een nuttig, doelgericht systeem dat ons helpt functioneren als we onder hoge druk staan. Maar om ons brein en stress-systeem optimaal te laten functioneren is het noodzakelijk om een balans te hebben. Na een periode van oververhitting moet het systeem even worden uitgezet, afkoelen en herstellen. Logisch toch?

Maar wat als we geen tijd nemen voor herstel? Onderzoek laat zien dat langdurige stresshormonen het brein als het ware kunnen laten krimpen, waardoor het concentratievermogen en het geheugen kunnen verslechteren. Constante stress zorgt bijvoorbeeld ook voor een vermindering van slaap. Het kan lang duren voordat je de effecten op je dagelijks leven merkt, maar tegen die tijd is het waarschijnlijk te laat.

Burn-out
“Dus daar zat ik op mijn stoel. Mijn lichaam en hersenen werkten samen en begonnen een staking. Het duurde 1,5 uur voordat ik op stond. Toch bleek ik proberen om door te gaan met werken. Het lukte niet. Ziekteverlof was de enige optie.”

Hoe kon dit gebeuren? Van alle mensen zou ik dit moeten weten. Mijn therapeut zei in een van onze eerste bijeenkomsten dat mijn brein hetzelfde werkt als dat van anderen. “Nee,” zei ik als halve grap. Maar terugkijkend is het niet verrassend dat mijn hersenen uiteindelijk in staking gingen. Min of meer elk uur dat ik wakker was had ik actieve stress. Mijn dag zat vol met allerlei activiteiten: recepties, vergaderingen, cursussen, reizen, administratief en huishoudelijk werk enzovoort. En om tijd te winnen gaf ik m’n stresshormonen nooit de kans om te herstellen. Er groeide onkruid in mijn tuin, m’n eten werd erg basis. Ik kon niet eens meer in de auto naar muziek luisteren.

Herstel
Het brein en de zenuwen kunnen herstellen en terug groeien, maar het heeft tijd nodig. Veel tijd. Het kan zijn dat sommige functies niet meer terug komen. Studies laten zien dat de reactie op stress invloed heeft op de jaren erna. Wat helpt zijn meditatie en fysieke activiteiten in de juiste dosering. Beiden activiteiten kalmeren het brein en verlagen stress niveaus.

Iets meer dan een jaar is voorbij gegaan en mijn brein herstelt zich langzaam maar zeker. Ik kom dichterbij een terugkeer naar het werkende leven. Eerst nog geen patiënten. Het zal waarschijnlijk een tijdje duren.

 

Klik hier voor het volledige artikel, en hier voor Niklas’ (Zweedse) blog.

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!