Select Page

Prestatiedrang leidinggevende vergroot kans burn-out medewerker

Prestatiedrang leidinggevende vergroot kans burn-out medewerker

Dat steeds meer mensen met burn-out klachten kampen is nauwelijks nieuws meer te noemen. Bijna  1 op de 5 werkenden ervaart burn-out klachten. Maar organisatiepsychologen van de UvA laten nu zien dat de doelen die leidinggevenden nastreven, ook een invloed hebben op het ontstaan van burn-out bij medewerkers. Vooral een doel gericht op “beter presteren dan anderen” verhoogt de kans op burn-out bij medewerkers – zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Roy Sijbom, één van de onderzoekers geeft aan dat de werkomgeving belangrijk is – leidinggevenden zijn een belangrijke factor in de kans op burn-out.

Leerdoelen versus prestatiedoelen
In de prestatiepsychologische literatuur worden er verschillende doelen beschreven: leerdoelen (mastery goals), waarbij leidinggevenden het belangrijk vinden om zichzelf te verbeteren en te ontwikkelen en prestatiedoelen (performance goals), waarbij ze juist vooral beter willen presteren met anderen. “Uit ons onderzoek blijkt dat des te sterker leidinggevenden gericht zijn op verbetering en ontwikkeling, des te minder burn-out er wordt waargenomen bij hun medewerkers (…). Voor leidinggevenden die gericht waren op beter presteren dan anderen zagen we juist een tegenovergesteld effect,”aldus Sijbom.
Volgens Sijbom valt dit te verklaren doordat de leidinggevende een effect heeft op de werkcontext: zij laten in hun gedrag zien wat ze belangrijk vinden. Het omgaan met tegenslagen wordt bijvoorbeeld moeilijker wanneer de leidinggevende zichzelf en zijn/haar medewerkers met anderen vergelijkt (een echt prestatiedoel dus!). Dit vraagt mentaal ook meer van medewerkers en kan uiteindelijk een burn-out met zich meebrengen. De onderzoekers raden aan dit onderzoek toe te passen in de werkomgeving, door de nadruk meer op leerdoelen te leggen in plaats van op prestatiedoelen.
Lees het persbericht van de UvA via deze link.

Ook bij SheConsult wordt op dit moment gewerkt aan een training vanuit prestatiepsychologisch oogpunt, door onze UvA-stagiaire.  Hou de SheNews website en Facebook-pagina in de gaten om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws omtrent de training over werk-privé balans. Naar verwachting komt de training halverwege november online. 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!