Select Page

Patricia Smink-Sandel: IT-topvrouw van Neomax

Patricia Smink-Sandel: IT-topvrouw van Neomax

Diversiteit op de arbeidsmarkt is belangrijk voor Patricia Smink-Sandel, sinds 2014 chief commercial officer (CCO) van IT-dienstverlener Neomax. En met diversiteit gaat het goed bij dit bedrijf: 80% is vrouw, waarvan de meesten allochtoon zijn. Christel Tuin van Computable interviewde haar over haar carrière en toekomstdromen.
Voor Smink-Sandel is diversiteit een speerpunt, omdat het voor gelijke kansen zorgt en een goede dynamiek teweegbrengt. “Wat mij betreft heeft de beste kandidaat voor een vacature geen kleur of geslacht, maar een goed passend cv. Te vaak wordt nog gekeken naar de naam die boven een cv staat. Bij Neomax doen we dit niet. Ook opdrachtgevers met een andere culturele achtergrond vinden het fijn om te zien dat wij een divers beleid hanteren. Naar mijn mening is iedereen die zakelijk op hetzelfde niveau presteert, gelijk. Een paar jaar geleden bestond Neomax vooral uit vrouwen. We hadden vrouwen die in de interne organisatie werkten en mannen die juist extern werkten. Dat geeft een bepaalde eenzijdigheid. We hebben daarom gekeken naar hoe we dit konden veranderen. We bedachten welke werving en selectie we nodig hadden om het type man aan te trekken dat goed zou passen binnen onze interne organisatie. Uiteindelijk is daar een goede dynamiek uit voortgekomen en werken er nu ook mannen in onze interne organisatie.”

“Te vaak wordt nog gekeken naar de naam die boven een cv staat.”

Heb je zelf tegenwerking ondervonden als vrouw in de IT?
“Ik heb niet zo zeer tegenwerking ondervonden of het gevoel gehad dat me kansen zijn ontnomen. Ik heb wel ervaren dat je als vrouw net een paar hordes meer moet nemen en moet bewijzen dat je kennis van zaken hebt. Het feit dat ik hakken draag heeft echter niets te maken met mijn hersencapaciteit.”

Hoe vind je het om bij een bedrijf te werken met 80% vrouwen met diverse achtergronden?
“Gedurende mijn hele carrière heb ik met vrouwen gewerkt. Ik heb gezien dat vrouwen de neiging hebben om heel hard te werken. Dat is fijn en goed, maar het gevaar is dat je ze gaat overvragen en gaat denken dat wat zij presteren, normaal is. Vrouwen zetten zich niet alleen zakelijk, maar ook privé enorm in. Ze moeten af en toe afgeremd worden, anders loop je de kans dat ze verplicht rust moeten nemen.”

“Vrouwen zetten zich niet alleen zakelijk, maar ook privé enorm in.”

Ze vertelt verder: “Het voordeel van een divers personeelsbestand is dat je onderwerpen vanuit een ander oogpunt ziet. Het brengt een gezonde dynamiek, maar je kunt nog wel eens tegen verrassingen aan lopen. De verschillende culturele achtergronden kunnen er voor zorgen dat mensen soms dingen anders interpreteren of opnemen.” Volgens Smink-Sandel zijn de drijfveren per cultuur verschillend, maar is het juist mooi om dat samen te zien komen.

Wat is je grootste teleurstelling en triomf geweest gedurende je loopbaan?
“De grootste teleurstelling bij mij bestaat eigenlijk uit losse momenten. Elke keer als een medewerker opzegt, baal ik. Vaak is het ook heel aanwijsbaar en begrijpelijk dat mensen iets anders willen gaan doen. Toch vraag ik me dan af: wat heb ik fout gedaan, waarom ga je weg? Wat triomfen betreft, ben ik blij dat ik me voortdurend ben blijven ontwikkelen.”

Hoe zie je de toekomst?
“Ik zie de toekomst rooskleurig, maar met forse uitdagingen op de arbeidsmarkt. Neomax is logischerwijs afhankelijk van de arbeidsmarkt, het is tenslotte onze business.” Om in te spelen op het tekort op de arbeidsmarkt heeft Neomax ervoor gekozen om zelf vrouwen op te leiden voor bepaalde IT-functies. “We willen met de toppers werken. Die mensen zijn niet altijd voor handen en vrouwelijk talent is helaas nog schaarser. We hebben daarom binnen onze IT Academy trainingen ontwikkeld om kandidaten op te leiden tot goede IT-supportmedewerkers.”

 

Klik hier voor het oorspronkelijke interview van Computable

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!