Select Page

Parttime werk is niet altijd vrije keus voor jonge vrouw

Parttime werk is niet altijd vrije keus voor jonge vrouw

Jonge vrouwen werken minder vaak fulltime dan jonge mannen en zijn minder vaak economisch zelfstandig. Een groot deel van de vrouwen zou wel meer uren willen werken. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens. Het College reageert daarmee op het rapport ‘Werken aan de start’ van het SCP.

Carrièrekansen
Jonge vrouwen zijn minder positief over hun carrièrekansen dan mannen. Dat kan deels worden verklaard doordat vrouwen vaker parttime werken. Parttime werken verkleint de kansen om door te stromen naar hogere functies. Dat de top van bedrijven vooral uit mannen bestaat, is volgens werkgevers ook een mogelijke oorzaak voor het ongunstigere carrièreperspectief van jonge vrouwen. Het maakt vrouwen onzekerder over hun eigen (toekomstige) carrière.

Opleidingsniveau
Aan het opleidingsniveau van vrouwen ligt het niet. Vrouwen zijn steeds beter opgeleid. Het opleidingsniveau van vrouwen onder de 45 jaar is inmiddels hoger dan dat van mannen.

Uurloon
Jonge vrouwen werken vaker in hogere functies dan mannen van dezelfde leeftijd doordat zij hoger zijn opgeleid. Vrouwen tot 30 jaar die werkzaam zijn bij de overheid, hebben een hoger uurloon dan mannen. In de groep 30 tot 35 jaar zit geen verschil. In het bedrijfsleven verdienen vrouwen tot 25 jaar een hoger uurloon dan mannen en een gelijk uurloon in de groep 25-30 jaar. Vrouwen van 30-35 jaar verdienen een lager uurloon dan hun mannelijke collega’s.

Opleidingskeuze
Dat vrouwen vaker parttime werken ligt deels aan hun opleidingskeuze. Vrouwen volgen vaker een opleiding die leidt tot een beroep of branche waar vaker parttime wordt gewerkt, zoals de zorg. Voor een deel houden verschillen in arbeidsduur ook verband met verschillende voorkeuren voor werk: mannen hechten meer waarde aan een goed inkomen en carrière maken, terwijl vrouwen het belangrijk vinden dat ze hun baan met (toekomstige) zorgtaken of hobby’s kunnen combineren.

Weinig onderhandelingsruimte
Voor alle starters geldt dat ze vaak het idee hebben dat ze weinig in te brengen hebben bij werkgevers als het gaat om het aantal uren dat zij werken. Veel startersbanen worden als deeltijdbanen aangeboden. Pas wanneer zij meer ervaring hebben, vragen jongeren meer uren aan bij hun werkgever. Uit gesprekken met jongeren ontstaat de indruk dat vrouwen minder geneigd zijn om dit te doen dan mannen.

 

 

Voor het oorspronkelijke artikel, klik hier.

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!