
Partnerverlof naar 5 weken per 1 juli

Hehe eindelijk is het zover, vanaf 1 juli 2020 gaat het partnerverlof naar 5 weken. Ik pleitte er al zo’n 10 jaar geleden in de Volkskrant voor om het partnerverlof gelijk te trekken met dat van de moeder maar nu maken we dan eindelijk een stap daarin. De partner krijgt gedurende die 5 weken geen salaris maar een uitkering van het UWV, maximaal 70% van het loon. Nu wordt nog een hele uitdaging om vaders en werkgevers zover te krijgen om dat verlof ook op te nemen. In veel organisaties wordt het opnemen van tijd om bij je kinderen te zijn gezien als teken van gebrek aan ambitie. Alsof ambitie niet samen kan gaan met de behoefte om ook bij je kinderen te zijn. Kennelijk ben je alleen ambitieus als je zichtbaar meer uren maakt dan er zijn afgesproken. Kennelijk is krankzinnige werkweken maken een teken van ambitie. Volgens mij is dit het volgende punt op de agenda: Hoe meet je ambitie?
En dan is er voor de moeders ook nog een uitdaging: vertrouw je partner met de baby. Veel vrouwen denken dat zij het beter weten dan hun partner, omdat zij de moeder de zijn. Maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat moeders beter voor babies kunnen zorgen dan vaders. Sterker nog, vaders hebben een cruciale rol in de opvoeding van hun kinderen. Dus gun je partner het op zijn (of haar) eigen manier te doen. Laat je partner het zelf uitzoeken, zelf fouten maken. Alleen dan behoudt je de gelijke relatie en voorkom je dat je als vrouw weer in de traditionele rol gedrukt wordt.
Overigens heeft SheConsult een online cursus waarin je samen met je partner afspraken kunt maken over de taakverdeling. We noemen dat het keukentafelgesprek. Meer weten? klik hier
Wil je precies weten hoe de regeling is, de Rijksoverheid heeft het allemaal keurig op een rijtje gezet: klik hier