Select Page

Overwerken helpt je carrière niet verder

Overwerken helpt je carrière niet verder

Je herkent het vast: het is vijf uur geweest, maar je moet nog een paar mailtjes beantwoorden. Je collega gooit nog een heel boekwerk bij jouw “to do” stapel op je bureau en je denkt: ik maak dit even af – dan ziet mijn baas hoe hard ik werk en is het meteen duidelijk hoe toegewijd ik ben. Als je dit wel eens doet, ben je niet alleen. In 2017 werkte maar liefst 29 procent van de werknemers regelmatig over. Maar heeft dit wel gewenste gevolgen voor je carrière? Eigenlijk niet, schrijft NU.nl.
Van de ondervraagden gaven vooral managers en mensen met een pedagogisch beroep aan vaak meer te werken dan in hun contract staat, volgens het CBS. Mensen die overwerken doen dat gemiddeld zes uur per week. Als overwerk niet structureel is en je het uit vrije wil doet, hoeft het geen probleem te zijn, zegt loopbaanbegeleider Yvonne Truijens. “Als het overwerkt dat je doet ontstaat uit een structureel verwachtingspatroon van je werkgever, gaat het mis. Werknemers krijgen het gevoel de controle en hun vrije wil te verliezen en raken uiteindelijk gefrustreerd en uitgeput omdat ze niet de vruchten plukken van hun harde werk.”
Ook blijkt uit onderzoek van de Europe Business School en Case Bussiness School dat overwerk je beste werk niet is.   Dit leidt niet alleen tot verminderd geestelijk en fysiek welzijn, maar ook tot verminderde carrièrekansen. Zo kan je baas bijvoorbeeld denken dat je je tijd niet goed indeelt. Tot slot lever je bij overwerk vaak mindere resultaten af. Je bent nu eenmaal minder productief als je nog langer doorgaat – je energievoorraad is opgegaan aan je werkdag en je put jezelf nog even extra uit met overwerk. Niet altijd een slimme keuze dus!

Lees hier het originele artikel “Waarom overwerken je carrière niet altijd verder helpt” van NU.nl.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!