Overtuigen? Gebruik de stilte!

Overtuigen? Gebruik de stilte!

In ons dagelijks leven worden we regelmatig geconfronteerd met situaties waarin we anderen moeten overtuigen. Of het nu gaat om het verkopen van een product, het presenteren van een idee aan collega’s of het onderhandelen over belangrijke zaken, overtuigingskracht is een vaardigheid die van onschatbare waarde is. En te midden van al deze interacties kan stilte een krachtig instrument zijn.

Stilte, strategisch ingezet op de juiste momenten, heeft het vermogen om impact te creëren en de aandacht te vestigen op onze boodschap. Wanneer we een stilte laten vallen na het stellen van een belangrijke vraag of na het presenteren van een cruciaal argument, geven we anderen de gelegenheid om na te denken en onze woorden te laten bezinken. In die stilte kunnen de ideeën doordringen en worden reacties gevormd.

Het gebruik van stilte als instrument van overtuiging vereist echter finesse. Het gaat niet alleen om het creëren van willekeurige stiltes, maar om het bewust inzetten van stiltes op de juiste momenten. Het is een kunst om te weten wanneer stilte krachtig kan zijn en wanneer het juist afbreuk kan doen aan onze boodschap. Het is een vaardigheid die training en ervaring vereist.

Als we stilte effectief inzetten, kunnen we niet alleen de aandacht vasthouden, maar ook ruimte bieden voor reflectie en dieper inzicht. Stilte creëert een moment van stilstand waarin gedachten kunnen rijpen en waarin anderen de ruimte hebben om hun eigen gedachten en overtuigingen te vormen. Het stelt ons ook in staat om te luisteren en te observeren, om te begrijpen wat er in de geest van anderen omgaat en daarop in te spelen.

In onze dagelijkse interacties is stilte dus niet slechts een leegte, maar eerder een krachtig instrument dat ons helpt anderen te overtuigen. Door bewust stiltes te gebruiken, kunnen we onze communicatie versterken, beter luisteren naar anderen en effectiever reageren op hun behoeften en zorgen. Stilte kan de brug zijn die ons verbindt met anderen, die ons in staat stelt om betekenisvolle gesprekken te voeren en positieve verandering teweeg te brengen.

Stilte in een coachgesprek.

Coaches gebruiken stiltes ook vaak in hun coachgesprekken. Niet om te overtuigen. Want overtuigen, dat doet een coach niet. Een coach stelt vragen. Een goede coach is nieuwsgierig, verwondert zich, bevraagt. En geef je de ruimte om zelf aan de slag te gaan. Om te proberen een antwoord te formuleren, om te voelen wat het antwoord op de vraag is. Dat kan alleen maar wanneer er ruimte is, wanneer er geen tijdsdruk is, wanneer er stilte is. Dan krijg je de gelegenheid om naar binnen te kijken en te ontdekken hoe het bij jou is.
In de 20 jaar dat ik coach was heb ik heel wat stiltes laten vallen, en heb ik gezien wat er in de stilte kan gebeuren. Heb ik gezien hoe krachtig het instrument stilte is.

Zoek de stilte op.
We leven in een tijd waarin het nergens stil is. Waarin social media ons leven over neemt. Waarin we als we op de fiets zitten zelfs nog naar een podcast moeten luisteren. Waarin overal muziek is. Maar alleen in de stilte hoor je jezelf denken. In de stilte kijk je naar binnen. In de stilte kom je tot rust, of merk je dat je gedachten rondtollen en weet je dat je daaraan moet werken.

Stilte is in mijn ogen totaal ondergewaardeerd. Stilte is een van de krachtigste manieren om te herstellen van stress. Daar kan geen mindfullness training of vakantie tegen op. Tenzij je natuurlijk op vakantie gaat naar de natuur (en je oortjes thuis laat)

Vréneli Stadelmaier
Founder SheConsult/auteur

 

Check it Out