Select Page

Op zoek naar verandering? Leer je brein te begrijpen

Op zoek naar verandering? Leer je brein te begrijpen

Veranderen blijft vaak een moeizaam iets voor de mens. Wat is hier nu precies de reden van? ‘We denken te weinig na over wat er mogelijk is met onze hersenen. Als je begrijpt hoe het werkt in je bovenkamer, is veranderen veel makkelijker’, zegt Guido de Valk, schrijver van het boek Menselijk Leiderschap.

Hoe leer je je brein beter te begrijpen dan? In zijn boek legt hij dat in vijf stappen uit.

  1. Jij geeft je brein opdrachten. Hoe graag je het ook wil geloven, je hersenen geven jou geen ingevingen. Jij kan je brein sturen. Wanneer je je hier van bewust bent, kan je de focus leggen op waar jij naartoe wilt. Je brein is neuroplastisch en kan dus altijd nog veranderen.
  2. Zorg dat de prefrontale cortex goed functioneert. Dit is het deel dat betrokken is bij cognitieve en emotionele functies. Denk hierbij aan het maken van beslissingen, sociaal gedrag of planningen maken. Als je graag wil veranderen, kan alcohol of weinig rust er voor zorgen dat je de volgende dag slechtere keuzes maakt.
  3. Zorg dat je je hersenen in het beloningssysteem krijgt. Wanneer je hersenen in de overlevingsstand staan, zal je geen tijd vinden om te veranderen. In deze stand maak je je te veel zorgen over andere zaken dat je minder openstaat voor ontwikkeling. Creëer dus goede omstandigheden voor je brein om zich te kunnen ontwikkelen.
  4. Denk als een leider. Geef als manager je medewerkers de ruimte om hun eigen keuzes te maken. Zodra zij het gevoel hebben dat ze meer verantwoordelijkheid krijgen, maken zij gemakkelijker keuzes en werk je naar de verandering toe.
  5. Houd vooruitgang bij. Door je vooruitgang te monitoren, blijf je gemotiveerd om te veranderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hardloop app die jouw personal record steeds bijhoudt. “Door dit visueel te maken voor jezelf, hou je verandering langer vast.”

Dit is waarom de boeken van Vreneli Stadelmaier zo goed werken, ze geven inzicht in je brein.

 

Klik hier om het hele artikel op Management Team te lezen.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!