Selecteer pagina

Op zoek naar loopbaancoaching? Stel jezelf deze 10 vragen.

Op zoek naar loopbaancoaching? Stel jezelf deze 10 vragen.

Als jij wil investeren in loopbaancoaching, of je werkgever hier om wil vragen, is het belangrijk een weloverwogen keuze te maken. Het kost tijd en geld – maar is wel echt een investering. Ester de Bruine geeft in het NRC geeft 10 vragen die je jezelf  om te vinden wat jij nodig hebt.
Vraag vooral vooraf aan jezelf…
1. Wat is je vraag?
Er zijn drie soorten loopbaancoaching: coaching gericht op het verbeteren van vaardigheden, coaching voor het onderzoeken van toekomstmogelijkheden en coaching gericht op je zoektocht naar een nieuwe baan. Als je dit vooraf helder hebt, kun je gericht zoeken.
2. Van wie is de vraag?
En wat is het belang van die partij? Gaat het om jouw ontwikkeling, of wil vooral je werkgever iets bereiken?
3. Wil je dat je werkgever betrokken is?
Het kan helpen om je baas te betrekken bij jouw coaching – maar veel zaken kun je beter zelf uitzoeken, in alle rust. Denk hier goed over na!
4. Wie betaalt?
Kijk naar de bereidheid van je werkgever, maar denk ook na over mogelijke druk die hij/zij op je kan uitoefenen.
5. Is de coach intern of extern?
Sommige organisaties hebben een interne coach. Dit kan nuttig zijn als je open kunt spreken over bijvoorbeeld de mogelijkheden die jij hebt binnen de organisatie. Als je wil praten over jouw geschiktheid of waarom je werk je niet aanstaat, kun je misschien beter op zoek gaan naar een externe coach.

Goed! Je wil een loopbaancoach vinden. Je weet welke soort coaching je zoekt en hoe betrokken je werkgever hierin gaat zijn. Maar hoe vind je nu die juiste persoon?
Denk na over de volgende vragen…
6. Hoe kom je aan namen? 
Gun jezelf de tijd voor goed onderzoek. De grotere aanbieders komen op internet als eerste naar voren, maar dit hoeft niet per se te betekenen dat het bij de eerste raak is.
7. Past de sfeer bij jou?
Ben jij een spiritueel ingesteld persoon? Dan zou een site vol plaatjes met bloemen, gebalanceerde stenen en de tekst “breng je chakra’s in balans” misschien snel bij je passen. Als je wat praktischer bent, kun je misschien beter verder zoeken. Er is hierin geen goed of fout, het gaat immers om jou.
8. Wie is de coach? 
Bij grotere organisaties werken vaak meerdere coaches en wordt de intake niet altijd door de coach zelf gedaan. Ga op onderzoek uit naar wie er werkt en wie er beschikbaar is.
9. Is het een professional?
Dit kan een lastige kwestie zijn. Er zijn allerlei keurmerken, maar “coach” is geen beschermde titel. Lees je goed in over de methoden en stel vragen bij de intake (welke vragen lees je bij het NRC!)
10. Hoe ziet het er praktisch uit? 
Last but not least: bekijk de praktische kant. Hoe lang duren de sessies, hoeveel kost het, etc.

Heb jij interesse in loopbaancoaching? Stel jezelf de 10 vragen en overweeg SheConsult. Vreneli, eigenaar van SheConsult is gespecialiseerd in coaching voor hoogopgeleide vrouwen en aangesloten bij de NOLOC, de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals en jobcoaches. Je kunt informatie over haar, haar technieken en insteek vinden via de site http://sheconsult.nl/ Ook kun je via de site een belafspraak inplannen.

Het artikel van het NRC Carrière, “Op zoek naar loopbaancoaching?” lees je hier.

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redacteurs van SheNews zijn Liselore van der Zweth, Ruud Lampers, Vréneli Stadelmaier en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches verspreidt over het hele land.

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek op onderwerp

K O S T E L O O S

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!