Ook in vrouwensectoren mannen nog steeds oververtegenwoordigd in de top

Ook in vrouwensectoren mannen nog steeds oververtegenwoordigd in de top

We wisten het natuurlijk al lang maar ook nu laat onderzoek van de SER zien dat in sectoren waarin veel vrouwen werken, zoals bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs, mannen nog steeds oververtegenwoordigd zijn in de top. De Volkskrant bericht hierover vandaag: “Langzaam iets meer vrouwen in de top, maar tegenover elke vrouwelijke bestuurder staan nog steeds zes mannen. De besturen van de grote Nederlandse bedrijven bestaan voor 14,7 procent uit vrouwen. Zelfs in ‘vrouwelijke sectoren’ als de zorg zijn mannen nog altijd sterk oververtegenwoordigd. Het aandeel vrouwen in de top is wel iets toegenomen ten opzichte van twee jaar geleden.”

En dat is zorgelijk, want als in sectoren waar vrouwen het overgrote deel van de werknemers uitmaken, er verhoudingsgewijs veel meer mannen doorstromen naar topfuncties, is er iets wezenlijk mis met het systeem.  Dit legt precies bloot waar het fout gaat: het systeem werkt tegen vrouwen. Het werk van vrouwen wordt nog steeds gezien als minder, vrouwen worden gezien als minder ambitieus, en van vrouwen wordt gedacht dat hun prioriteiten thuis horen te liggen.

Wat helpt? Vrouwen die laten zien dat ze wel ambiteus zijn, vrouwen die het systeem challengen. Vrouwen die elkaar en zichzelf helpen het beste uit zichzelf te halen.

SheConsult helpt daarbij, met een geweldig Female Leadership Programma of met individuele coaching.

 

 

 

Over de auteur

drs. Vreneli Stadelmaier

Stadelmaier studeerde economie en bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde coachopleidingen aan de Academie voor Psychotherapie en in Zijnsoriëntatie. Als bedrijfskundige werkte zij onder meer bij Wolters Kluwer, Nationale-Nederlanden en de thuiszorg. Sinds 2010 is zij vaste co-host in diverse programma's bij BNR Nieuwsradio, sinds 2020 bij 'BNR Breekt'. In 2007 startte Stadelmaier het loopbaancoaching - en trainingsbureau SheConsult dat inmiddels meer dan 20 vestigingen in Nederland heeft. In 2014 schreef zij 'F*ck die Onzekerheid' over het impostor syndrome bij vrouwen, en in 2017 verscheen 'Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, survivalgids voor jonge ambitieuze vrouwen'In 2015 won Stadelmaier de Joke Smit-prijs met haar inspanningen op de thema's meer vrouwen aan de top, economische zelfstandigheid van vrouwen en gelijkheid van mannen en vrouwen. Tevens is zij vast verbonden aan BNR Business News Radio als co-host.

Check it Out