Select Page

Omgaan met stress? Leer iets nieuws!

Omgaan met stress? Leer iets nieuws!

Door tot laat door te werken, drukke dagen en weinig middelen door bezuinigingen kun je je flink gestrest voelen op je werk. Je bent de hele dag aan het rennen en komt totaal uitgeput thuis.  Deze werkstress gaat gepaard met allerlei vervelende gevolgen zoals negatieve emoties, beperkingen in je vermogen om goede besluiten te nemen en chronische vermoeidheid of burn-out. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor jouzelf, maar ook voor je werkgever en het bedrijf. Uit nieuw psychologisch onderzoek blijkt dat de manieren waarop mensen met werkstress omgaan meestal niet erg effectief zijn – maar dat een nieuwe manier uitkomst kan bieden. Leer eens wat nieuws, zeggen de onderzoekers. Dat kan helpen om te leren met stress om te gaan.

Twee manieren van “coping
Coping is simpel gezegd: de manier hoe je met stress en negatieve gebeurtenissen omgaat. Mensen kiezen over het algemeen uit één van de twee volgende strategieën:
– Door buffelen
– Ontspanning zoeken
Helaas kennen beide methoden ook wat nadelen. Zo is er bijvoorbeeld al langer bekend dat je maar voor een beperkte tijd kunt doorwerken als je veel werkdruk hebt. Als je blijft doorgaan terwijl je gestresst en uitgeput bent, heeft dit negatieve gevolgen voor je werkprestaties en raak je alleen maar meer afgepeigerd. Voor het zoeken van ontspanning geldt ook dat dit maar even werkt: je wordt misschien voor een korte tijd verlicht van de stress, maar daarna kom je weer terug in de stressmodus. Plus: als je terugkomt van een pauze voel je je misschien schuldig, omdat je net een half uur niet hebt gewerkt… Terwijl er nog hele to do-lijst op je wacht.
Keihard doorwerken werkt dus niet op de langere termijn en tussendoor ontspannen al evenmin. Maar wat werkt dan wel?

Leren als manier om met stress om te gaan
In het onderzoek werd gevonden dat nieuwe vaardigheden leren een effectieve manier kan zijn om met stress om te gaan. Zo bleek dat – wanneer stress zich voordeed- werknemers veel minder negatieve emoties voelden op de dagen dat ze aan meer leeractiviteiten meededen, dan op andere dagen. Ook is uit onderzoek bij dokters gebleken dat de artsen die het idee hadden dat er in hun team meer aandacht aan leren werd besteed, ook minder vaak last hadden van burn-out. Dit was vooral zo bij mensen die zelf nog geen leerdoeloriëntatie hadden, oftewel: die uit zichzelf niet per se heel gericht waren op ontwikkeling. Het zou dus kunnen helpen tegen negatieve effecten van stress om deel uit te maken van een team waarin anderen bezig zijn met leren, zelfs als je daar zelf niet op gefocust bent.

De toepassing
Om zelf het leren van nieuwe vaardigheden in te zetten als strategie tegen stress, geven de onderzoekers drie tips:
1. Begin met jouw gedachten . Het aanpassen van jouw inschatting van de situatie en je mindset kan al een heleboel helpen. Wanneer er iets gebeurt wat jou stress oplevert, zeg dan niet tegen jezelf hoe zwaar en moeilijk deze situatie of opdracht is. Zeg in plaats daarvan eens: “Deze situatie is uitdagend, maar een mooie kans om te leren.”
2. Werk en leer met anderen. Ga niet in je eentje zitten malen, maar probeer ook eens naar een ander te luisteren. Misschien heeft jouw collega wel een mooi inzicht wat jou kan helpen bij jouw lastige opdracht.
3. Doe leeractiviteiten als “pauze”. Naast een ontspannende pauze, die je toch altijd wel blijft nemen, kan je je aandacht gedurende een pauze eens verschuiven naar een leeractiviteit. Kom eens uit de sleur van je dagelijkse routine en probeer tussendoor iets nieuws te leren. Belangrijk is wel dat dit je dit niet als “nog meer werk” gaat zien.

Bron: Harvard Business Review –  “To cope with stress try learning something new

Wist je trouwens dat er een relatie is tussen genderrollen en omgaan met stress? Uit eerder onderzoek blijkt namelijk ook dat vrouwen vooral voor de actie-methode kiezen. Oftewel: vrouwen werken vaak hard door, om met stress om te gaan. Bovenstaande tips zijn voor jou als vrouw dus extra relevant! 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!