Select Page

Omarm je middelmatigheid!

Omarm je middelmatigheid!

Burn-out komt steeds vaker en bij steeds jongere mensen voor. Bij studenten bijvoorbeeld, zij werken zich een slag in de rondte, met psychische problemen als gevolg. De grote boosdoener lijkt stress te zijn en de druk die onze prestatiemaatschappij op ons uitoefent. Maar we moeten van onszelf ook heel veel: goede resultaten op het werk of de studie, een geweldig mooi leven met veel sociale contacten, gave festivals en de hele wereld over reizen naar exotische bestemmingen. Anders tel je niet mee – excellentie en uitblinken lijkt de nieuwe norm te zijn. Is “gewoon” dan zo verkeerd? De Volkskrant beschrijft zes adviezen ter inspiratie. Omdat “middelmatig” of “gewoon” helemaal geen vieze woorden hoeven te zijn.
Zo beschrijft het artikel het initiatief op Twitter, #shareyourrejection, waarin fameuze schrijvers en creatievelingen laten zien dat ze niet zomaar zo ver gekomen zijn: zo plastificeerde auteur Sarah Fawn Montgomery bijvoorbeeld al haar afwijzingsbrieven om er een tafeltje mee te beplakken. Wel heeft dit initiatief ook wat kritiek gekregen: de twitterende beroemdheden die hun faalmomenten delen hebben het inmiddels ver geschopt. Dit terwijl de meeste mensen ondanks volharding en hard werken niet beloond worden met succes.
Maar niet alleen in de creatieve industrie ligt de focus vooral op succes. Ook in de wetenschap lijkt het uit den boze te zijn om het over falen te hebben. Hoogleraar psychologie JOhannes Haushofer, van de prestigieuze Amerikaanse Universiteit Princeton, zette een cv online met daarop al zijn mislukkingen. Hij benadrukt daarbij dat veel mensen denken dat alles goed voor hem uitpakt en dat anderen daardoor hun mislukkingen aan zichzelf toeschrijven. Dit terwijl er ook bij de hardst werkende mensen geluk bij komt kijken voor men succesvol wordt.

De kernboodschap van het artikel is niet dat je nooit meer ergens je best voor hoeft te doen of dat je maar gewoon moet opgeven. Maar dat je best blij mag zijn met jezelf en je passie niet per se in je werk hoeft te vinden. En dat anderen een mooier leven te lijken leiden, misschien vanwege hun mooie instagram of facebookposts – daar hoef jij je eigenlijk niet druk om te maken. Waarschijnlijk  hebben zij ook wel een heel CV vol mislukkingen achter de rug.

Wil je meer lezen? Ga dan naar het originele artikel:  “Accepteer je eigen middelmatigheid: het recept tegen stress” van de Volkskrant.
Kijktip: Ted Talk “Average is Awesome – Embracing Mediocrity as the Key to Succes” door Jeroen van Baar

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!