Select Page

NWO werkt aan diversiteit in exacte en natuurwetenschap

NWO werkt aan diversiteit in exacte en natuurwetenschap

Op de tweede editie van Insight Out, een netwerkevent voor vrouwen in wetenschap georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek  deelden wetenschappers ervaringen en tips met elkaar. De dag werd georganiseerd ter promotie van de carrière van vrouwelijke wetenschappers. De vorige editie werd georganiseerd voor de chemie en nu was het domein exacte en natuurwetenschappen welkom. Zo’n 150 vrouwen waren aanwezig bij deze dag – ScienceGuide doet verslag.
Het NWO wil diversiteit niet alleen erkennen, maar er zich er ook echt voor inzetten. Zo vertelde Sterrenkundige Anna Watts over het belang van netwerken en vooral ook: netwerken buiten je vakgebied. Volgens Watts moet je voorkomen dat je in een ons-kent-ons wereldje terecht komt. De wetenschappers met wie je op regelmatige basis samenwerkt zijn niet altijd degenen die jouw carrière verder kunnen helpen. “Het is makkelijk om te schrijven met je voormalige promovendi en postdocs. (…) Maar er gebeurt dan nooit iets echt nieuws.”
Aan dat netwerken moet je wel toekomen. Watts vertelt dat ze op het randje van een burn-out terecht kwam toen ze net als universitair docent begon. Ze kreeg een jaar lang coaching en leerde om dingen te laten vallen die niet leuk of nuttig waren.
Tinka Jacobs, system engineer bij hightechbedrijf ASML, vertelt over haar ervaringen als vrouw in het bedrijfsleven in de technische sector. Volgens Jacobs is het technisch beroepenveld niet erg verwelkomend voor vrouwen. Ondanks dat er steeds meer vrouwen afstuderen in technische vakgebieden, komen er weinig vrouwen in de beroepsgroep terecht. Volgens Jacobs is de houding die mannen aannemen tegen vrouwen, wanneer mannen in de meerderheid zijn, problematisch. Ze geeft bijvoorbeeld aan dat ze gedurende haar opleiding telkens gecontroleerd werd, of ze de inbussleutel wel uit een freesmachine had gehaald. Tijdens het vak werd ze meteen gekoppeld aan een andere vrouw. “De docent kwam elke les bij mij en mijn lespartner kijken of wij het wel goed hadden gedaan. En ook alleen bij ons.” Jacobs benoemt dat ze zich pas sinds kort actief bezig houdt met de verschillen in houding op de werkvloer. Pas later ontdekte ze dat ze zich onbewust mannelijk gedroeg, om als man gewaardeerd te worden. Tijdens een training dat ze niet per se in een stereotype mannelijke rol hoefde te passen: “Ik ontdekte dat de karaktereigenschappen waar ik me op mijn werk voor schaamde, zoals veel praten en veel vragen stellen, veel over mijn gevoelens praten, helemaal geen slechte eigenschappen zijn.” Ook geeft ze aan dat er nog weinig veranderd is in de afgelopen twintig jaar – des te meer reden om zich nu in te zetten voor diversiteit.
Wanneer je het gevoel hebt niet serieus te worden genomen, raadt Jacobs aan om hier actief mee aan de slag te gaan. Als je kwaliteit niet goed genoeg is, dan kun je daar achter komen. “Als je dat hebt uitgesloten, en je wordt nog steeds zo bejegend, dan moet je in actie komen. (…) Je moet durven zeggen dit is wie ik ben, je hebt het ermee te doen en al je dat niet bevalt, dan ben ik weg.”

Bron: ScienceGuide

Dit is niet het enige artikel wat ScienceGuide schreef over diversiteit. In het artikel “We zijn een achterlijk stereotyperend landje” wordt het gebrek aan vrouwen in de technische wereld ook benoemd en het belang van rolmodellen benoemd. Lees hier verder. 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!