Select Page

Niemand wordt beter van al dat werken

Niemand wordt beter van al dat werken

Het stereotiepe dat de man werkt en de vrouw voor de kinderen zorgt, blijft bestaan. Wat zorgt er nu voor dat dit in 2017 nog steeds het geval is? Volgens Belle Derks, hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Utrecht, komt dat door de manier waarop de taken worden verdeeld na het krijgen van een kind. De man kan geen carrière maken als hij parttime werkt en dus is het vanzelfsprekend dat de vrouw de zorg voor het kind op zich neemt. Op deze manier stoppen de ambitieuze vrouwen zodra zij moeder worden met fulltime werken en staat het maken van carrière op de achtergrond.

Volgens Derks zou de overheid hier iets aan kunnen veranderen door ouderschapsverlof voor vaders te stimuleren of belastingvoordelen te geven wanneer de zorg wordt verdeeld. Op deze manier kunnen ook vrouwen weer fulltime werken.

Maar is dit wel waar we uiteindelijk naartoe willen? Fulltime werken leidt tot meer gezondheidsrisico’s dan parttime werken. Daarnaast wordt de relatie tussen het kind en de ouders ook niet beter. De kinderen gaan naar de crèche en worden als ware door vreemden opgevoed. Door het fulltime werken ervaren de ouders zoveel stress dat er onvoldoende tijd wordt vrijgemaakt om iets te ondernemen met de kinderen.

Hoe het ook geregeld wordt, niemand wordt beter van al dat werken. Niemand zal zeggen: ‘Poeh poeh, van altijd fulltime werken ben ik zielsgelukkig geworden.’ Het zijn de ervaringen en de relatie met familie die tellen.

Tuurlijk, vaderschapsverlof is een goed idee, maar gebruik deze tijd om samen lol te maken en de band te versterken. Werk is niet het enige waarin je je kan ontplooien.

 

Klik hier om het hele artikel op Intermediair te lezen.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!