Selecteer pagina

Niemand vindt jou aardig, maar dat moet wel

Niemand vindt jou aardig, maar dat moet wel

In mijn vorige blog, Niemand vindt jou aardig, schreef ik dat vrouwen de keuze hebben tussen het aardige bescheiden vrouwtje zijn dat door iedereen aardig gevonden wordt en een invloedrijke positie hebben. Allebei gaat niet. 

En dat is nu net het probleem. Want als je niet aan het klassieke vrouwbeeld van bescheiden en op de achtergrond voldoet, en competentie laat zien in combinatie met masculiene eigenschappen als gedrevenheid, directheid, focus en daadkracht, word je, omdat je niet in de vrouwelijke mal past, gezien als incompetent. Dat noemen ze de double bind. Vrij vertaald: wat je ook doet, het is nooit goed. 

Ik vertel mijn klanten dat hiervoor maar één oplossing is: binnen de bandbreedte van vrouwelijk leiderschap blijven. Kort door de bocht betekent dat dat je masculiene eigenschappen moet afwisselen met evenveel feminiene eigenschappen. En dan is het ook nog de kunst om dat in de mengelmoes te doen, zodat je én geloofwaardig én effectief bent. En je daar ook nog happy bij voelt. Klinkt ingewikkeld, toch?

Dat is het ook.

Wat mijn klanten vaak zeggen, is: “Maar daar heb ik helemaal geen zin in. Het systeem moet anders”. En dan zijn we weer terug bij af (zie deel 1 van deze blog). want het systeem is niet anders en wordt niet anders als wij niet mee gaan doen.

Ik vind de vraag ‘Hoe kan ik dat op mijn manier doen?’ veel interessanter en effectiever. Daar hoort dus onder andere bij dat je de spelregels kent, dat je gaat experimenten met verschillende gedragsopties en dat je hierover in gesprek gaat met mannen en vrouwen. 

En ja, dat is eng, spannend, want het kan mislukken. Maar laten lef en moed nou net twee masculiene eigenschappen zijn die je daarvoor nodig hebt. Kun je meteen beginnen met oefenen!

Succes!

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek op onderwerp

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!