Selecteer pagina

Neutraal taalgebruik in vacatureteksten trekt meer vrouwen aan

In de IT-sector werken voornamelijk mannen, dat weten we ondertussen wel, en vrouwen zoeken tegenwoordig echt wel naar IT-banen… Maar vacatures voor IT-functies staan vaak vol met woorden als rockstar, ninja of superheld. Deze “mannelijke” woorden schrikken vrouwen vaak af. Softwarebedrijf Atlassian gebruikt sinds twee jaar neutrale woorden in vacatures en het effect was al snel duidelijk: ze namen 50 procent meer vrouwen aan dan daarvoor. Een voorbeeld: Jet Volkering (33) wilde graag in de technologiesector werken, maar ze deinsde terug bij het lezen van vacatureteksten. “Veel vacatureteksten stonden vol met jargon waarvan ik geen idee had wat het inhield.”
Een vacature voor de functie manager klantonderzoek bij Atlassian, veranderde dit beeld voor haar: daar werd met meer humor gesproken en kwam samenwerking meer terug. Of een woord of zin je aanspreekt bepaal je snel en onbewust. Dit wordt ook beïnvloed door gender. Met een speciaal tekstprogramma schrijft het softwarebedrijf nu vacatures.
“We weten dat de term  expert’ vrouwen afschrikt. Vrouwen zijn niet gewend zichzelf zo te noemen. Maar vervang je expert door het woord ‘specialist’, dan melden vrouwen zich wél,” aldus hoofd Diversiteit van het bedrijf. Ook zegt ze dat het achterhaald is dat IT’ers enthousiast raken van termen als “ninja” en “rockstar” “Dat staat voor een mannelijke stereotpecultuur die misschien tien jaar geleden cool was, maar nu niet meer. Ik voel me als 30-jarige vrouw in ieder geval niet aangesproken als ze een software-rockstar zoeken.”

Lees het originele artikel “Geen ‘superstar’ of ‘ninja’ in de vacature en veel meer vrouwen solliciteren‘ (via Topics).

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redacteurs van SheNews zijn Liselore van der Zweth, Ruud Lampers, Vréneli Stadelmaier en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches verspreidt over het hele land.

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek op onderwerp

K O S T E L O O S

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!