Select Page

Minder vrouwen in de top? Het ligt niet aan hun gedrag

Minder vrouwen in de top? Het ligt niet aan hun gedrag

Vrouwen zetten zichzelf niet op de voorgrond, vrouwen zijn eerder tevreden met hun positie, vrouwen zijn te onzeker. Allerlei redenen die ervoor zouden zorgen dat er nog steeds zo weinig vrouwen doorstromen naar de top. Echter blijkt dit volgens nieuw Amerikaans onderzoek helemaal niet te verwijten aan het gedrag van de vrouw. Wat is dan wel de reden dat vrouwen vaak achtergesteld worden op de arbeidsmarkt?

Onderzoek naar gedrag op de werkvloer
Een team van Amerikaanse onderzoekers van Harvard Business Review is een onderzoek gestart naar het gedrag op de werkvloer van zowel mannen als vrouwen. Dit onderzoek zijn zij gestart bij een groot Amerikaans bedrijf waar de vrouwen ondervertegenwoordigd werden in de toplaag. 100 proefpersonen kregen een badge mee die hun gedrag in de gaten hield. Gegevens omtrent onder andere communicatie, intonatie en nabijheid van andere badges werd geanalyseerd. Aan de hand van deze gegevens werd bekeken wie er gesprekken met elkaar voerden, waar deze mensen met elkaar spraken en wie een dominante rol aannam in het gesprek.

Geen verschil in gedrag
Wat bleek: er waren geen waarneembare verschillen op het gebied van communicatie tussen de mannelijke en vrouwelijke proefpersonen. De hypothese dat vrouwen minder snel doorstromen naar de top, omdat zij minder tijd met de baas hadden of zich minder actief opstelden, werd onderuit gehaald. Vrouwen hadden evenveel contact met leidinggevenden en maakten op dezelfde wijze als mannen gebruik van hun tijd. Het enige verschil hierin: de vrouwen komen niet vooruit.

Waar ligt het dan aan?
Volgens de onderzoekers van HBR ligt het niet aan hun communicatieve vaardigheden, maar op de manier waarop zij worden behandeld. ‘Vrouwen worden niet beoordeeld op hoe ze zich gedragen, maar op hoe mensen hun handelen interpreteren. Als vrouwen in dezelfde hoeveelheid over leiderschap praten, dan is het gebrek geen probleem, maar de manier waarop naar die gesprekken gekeken wordt.’

 

Klik hier om het hele bericht op MT.nl te lezen.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!