Selecteer pagina

Minder mannen aan de top

Minder mannen aan de top

Afgelopen weekend stond er een column in de Volkskrant van mijn favoriete Loes Reijmer over femicide. Vrouwenmoord. In Frankrijk is dit een hot topic, om de 60 uur wordt er een vrouw vermoord. Dat noemen ze daar ‘crime passionnel’. Klinkt prachtig maar het is gewoon een vent die een vrouw van het leven berooft. In Nederland noemen we het ‘een incident in de relationele sfeer’. Hier ga ik, en Loes met mij, van gillen. Door het zo te noemen lijkt het minder erg. Terwijl ook in Nederland ruim 40 vrouwen per jaar vermoord worden door een man die ze stalkt, bedreigt, mishandelt en vervolgens vermoord.

Laten we man en paard noemen. Dan doen we er misschien iets aan.

Net zoals met het thema meer vrouwen aan de top. Sommige mensen zeggen: ‘maar we willen meer feminiene kwaliteiten aan de top. Dan mag het ook een feminiene man zijn’. Nee, dus. Want het gaat wèl om vrouwen. 

  • Omdat vrouwen iets anders meebrengen dan mannen
  • Omdat meisjes rolmodellen nodig hebben
  • Omdat vrouwen, ook onze dochters dus!, nog steeds geen gelijke kansen hebben. 
  • Omdat als we het alleen aan de mannen overlaten het er niet beter op wordt (ook niet als we het alleen aan vrouwen overlaten, maar dat terzijde)
  • Omdat middelmatige mannen nog steeds posities innemen waar excellente vrouwen horen te zitten.
  • Omdat de macht nog steeds ongelijk verdeeld is.

Zeggen dat ‘het om feminiene kwaliteiten gaat’ in plaats van ‘middelmatige mannen vervangen door excellente vrouwen’ is in wezen hetzelfde als ‘vrouwenmoord’ ‘crime passionnel’ noemen.  ‘Meer feminiene kwaliteiten’ klinkt minder erg dan ‘minder mannen’. Minder eng ook. Minder radicaal. Want och jee, we zouden die mannen eens voor het hoofd stoten. (Hoe vaak worden wij door mannen voor het hoofd of iets anders gestoten met seksistische grapjes en nog erger?). Of vrouwen zeggen: ‘we hebben mannen nodig om het voor elkaar te krijgen‘. Ja inderdaad, we hebben mannen nodig die een pas opzij doen, zoals Rob Jetten bijvoorbeeld.  Maar aan mannen die met een gespleten tong spreken hebben we niks.

Het is geen tijd meer voor watjes.
Laten we man en paard noemen. Want het schiet niet op als we verhullend taalgebruik blijven gebruiken. 

Meer vrouwen aan de top gaat om méér vrouwen, en mìnder middelmatige mannen aan de top. En oh ja, een paar van die vrouwen mogen ook best middelmatig zijn. Dat is pas echte gelijkheid, als er naast een paar middelmatige mannen ook ruimte is voor een paar middelmatige vrouwen aan de top.

Zo dit moest ik ff kwijt. Ik ben een beetje boos. Ha, dat lucht op!
Overigens, ik hou van mannen hoor, juist ook van middelmatige mannen. Dat zijn vaak de leuksten 🙂

Over de auteur

drs. Vreneli Stadelmaier

Stadelmaier studeerde economie en bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde coachopleidingen aan de Academie voor Psychotherapie en in Zijnsoriëntatie. Als bedrijfseconoom werkte zij onder meer bij Wolters Kluwer, Nationale-Nederlanden en de thuiszorg. In de periode 2010-2013 was zij vaste co-host in het programma 'Zaken doen' met bij BNR Nieuwsradio. In 2007 startte Stadelmaier het loopbaancoaching bureau SheConsult. In 2014 schreef zij 'F*ck die Onzekerheid' over het impostor syndrome bij vrouwen.In 2015 won Stadelmaier de Joke Smit-prijs met haar inspanningen op de thema's meer vrouwen aan de top, economische zelfstandigheid van vrouwen en gelijkheid van mannen en vrouwen.

Zoek op onderwerp

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!