Select Page

Meer vrouwen aan de top in Italië dan Nederland

Meer vrouwen aan de top in Italië dan Nederland

Woon je in Italië? Dan is je dokter of belastingadviseur waarschijnlijk een vrouw.  In Italïe zie je veel vrouwen op hoge posities en ook als het om hoge managementposities gaat, scoort Italië met 29 procent als één van de beste in Europa. Nederland staat ergens onderaan de lijst, met slechts 18 procent.
Eén van de oorzaken zou kunnen zijn dat Nederlandse vrouwen het minste aantal uren werken van Europa, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.  Veel jonge vrouwen kiezen voor een deeltijdbaan. Mirima Golshani, die als ambtenaar in Den Haag verantwoordelijk was voor gelijke behandel vreest dat er nog steeds zeer traditionele opvattingen zijn in Nederland.
Hoewel bij velen het beeld nog bestaat dat Italië veel traditioneler is dan Nederland, lijkt dit bij Italiaanse vrouwen niet zo te zijn. Caterina Bagnoli, hoofd marketing bij de grootste ijsproducent van Italië geeft aan dat vrouwen zich gelijkwaardig voelen aan mannen: “Italiaanse mannen zijn er ook trots op als hun vrouw een goede baan heeft.” Ze geeft aan dat het ook belangrijk is om veel uren te maken aan het begin van je carrière en  dat je beschikbaar moet zijn om te reizen. Anders kun je je eigen carrièremogelijkheden flink in de weg zitten.
Ook geeft ze aan dat vrouwen oververtegenwoordigd zijn in het onderwijs, net als in Nederland en bijna alle andere Europese landen. Wel ligt de werkloosheid veel hoger dan in Nederland en de lonen liggen lager – mogelijk zorgt de hoge welvaart in Nederland er ook voor dat Nederlandse vrouwen minder carrièregericht zijn. In Italië is de noodzaak om als vrouw fulltime te werken wellicht groter. Hoewel het begrijpelijk is dat je parttime werkt, om tijd te hebben voor hobby’s, sociale contacten en je kinderen, zorgt dit er wel voor dat er vooral mannen de hogere posities blijven bekleden. Een andere belangrijke factor is het sociale vangnet in Italië; daar is de kinderopvang gratis en zijn de familiebanden vaak hechter, waardoor je je kind beter kunt laten opvangen.

Rennie Rijpma, adjunct-hoofdredacteur van het AD noemt het onderzoek een “eyeopener”. Ook zegt ze dat vrouwen het andere vrouwen nog vaak erg lastig maken en dat ze het gevoel heeft zich aan andere vrouwen moet verantwoorden omdat ze vijf dagen per week werkt. Ze hoopt dat vrouwen elkaar meer gaan steunen. Daarnaast zegt ze veel te hebben aan haar partner. “Wat wel enorm helpt: een man mij de ruimte geeft en een serieus deel van het huishouden en de opvoeding van de kinderen op zich neemt”.

 

Lees het volledige artikel “Waarom Italië veel meer vrouwen aan de top heeft dan Nederland” van het Algemeen Dagblad, hier.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!