Select Page

Meer vrouwelijke hoogleraren na Westerdijkjaar

Meer vrouwelijke hoogleraren na Westerdijkjaar

Het is nu 101 jaar geleden dat de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland, Johanna Westerdijk, werd benoemd. Nog steeds is genderdiversiteit een belangrijk onderwerp voor de Universiteit Utrecht. In het Westerdijkjaar (10 februari 2017 – 10 februari 2018) werden 39 vrouwelijke hoogleraren en 34 mannelijke hoogleraren benoemd.

“Ik denk dat het de eerste keer is in de 381 jaar oude geschiedenis van de universiteit dat in een jaar meer vrouwen dan mannen tot hoogleraar zijn benoemd”, aldus rector magnificus Bert van der Zwaan. “Dat is een mooie bekroning op het Westerdijkjaar, en tegelijk is het natuurlijk triest dat het niet eerder is gebeurd. Want wat een talent!”

Nog meer te wensen
De universiteit is trots op de groei van het aantal vrouwelijke hoogleraren en streeft naar verdere groei, tot minimaal 27% in 2020 en uiteindelijk 50%. Gebaseerd op de gemiddelde groei de laatste tien jaar voorspelt het Landelijk Netwerk van Vrouwelijke Hoogleraren dat Nederlandse universiteiten in 2054 evenveel vrouwelijke als mannelijke hoogleraren hebben. De Universiteit Utrecht wil dit al eerder bereiken.

Discussie over diversiteit
De Taskforce Diversiteit van de universiteit jaagt de discussie over diversiteit aan, ondersteunt initiatieven die diversiteit verhogen en stimuleert het diversiteitsbeleid. Zo kwam zij bijvoorbeeld met het Johanna Westerdijkjaar, waarin op allerlei manieren aandacht gevraagd is voor vrouwen in de wetenschap.

Een portrettengalerij in het Academiegebouw toont alle vrouwelijke hoogleraren van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht, Meet the Professor stond in het teken van Johanna Westerdijk en 100 jaar vrouwelijke hoogleraren, diverse lunchlezingen werden georganiseerd en bij de Opening van het Academisch Jaar liepen de vrouwelijke hoogleraren vooraan.

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel, met meer informatie en cijfers over vrouwen in de wetenschap binnen Universiteit Utrecht.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!