Select Page

Meer niksen voor creativiteit!

Meer niksen voor creativiteit!

Elk kantoor zou een stilteruimte moeten hebben waar je rustig kan nadenken. We moeten vaker totaal offline gaan en bijvoorbeeld lekker gaan wandelen, dat vindt Alan Lightman, MIT-hoogleraar. In gesprek met het NRC, beschrijft hij hoe de mensheid er uiteindelijk meer baat bij zou hebben om wat minder te doen. Het klinkt misschien paradoxaal, maar eigenlijk heeft het dus nut om eens nutteloos bezig te zijn,  “Je moet veel meer lummelen en niksen.” Lightman is hoogleraar Menswetenschap aan het prestigieuze, Amerikaanse MIT (Massachusetts Institute of Technology) en schreef het boek In Praise of Wasting Time.  “We moeten meer tijd verspillen, tijd doorbrengen zonder een doel, waarbij je niets probeert te bereiken. Een etentje met vrienden, een wandelingetje maken in het bos… Gewoon een beetje rondhangen en staren. Lummelen, niksen.” In het boek pleit hij voor een ongedwongen blik op tijd, voor tijdsverspilling en waarschuwt hij dat de huidige drukke samenleving wel eens desastreuze gevolgen kan hebben.

Subtiel, maar net zo erg als roken
De drukke leefstijl die we nu hebben kost ons ontzettend veel volgens Lightman. “Te weinig niksen levert schade op aan ons vermogen om na te denken, te fantaseren. We moeten inzien welke schade het toebrengt aan onze mentale staat en ons geestelijk welzijn. Die schade is subtieler dan de schade van zoiets als roken, maar misschien uiteindelijk wel net zo erg.” In zijn boek verwijst Lightman naar verschillende onderzoeken die dezelfde kant op wijzen: we hebben de laatste jaren minder tijd voor creatieve gedachten en minder psychologische ruimte. De cijfers met betrekking tot burnout en depressie onder jongeren lopen op – wat te maken kan hebben met de angst om iets te missen en constant gebruik van sociale media. Niet alleen word je hier zelf niet gelukkig van, het heeft ook gevolgen voor je vermogen om te fantaseren:  “Er zijn zeer zorgwekkende studies in de VS dat de creativiteit onder jongeren meetbaar is afgenomen sinds de jaren negentig, parallel aan de opkomst van internet,” aldus Lightman.

We lijken steeds meer op robots en steeds minder op mensen
Volgens Lightman zie je het duidelijk terug in menselijk gedrag. Dat wordt volgens hem bijna robotachtig. Hij benoemt bijvoorbeeld dat de loopsnelheid in Singapore sinds de jaren negentig met zo’n 30 procent is toegenomen – we zijn alleen maar aan het rennen en vliegen en verliezen hiermee menselijke kwaliteiten. “We hebben amper nog tijd om te reflecteren, bijvoorbeeld op onze waarden. Wat vinden we belangrijk in het leven? We hebben geen tijd meer om daar rustig over na te denken. We hollen van de ene toets naar de volgende vergadering, proberen altijd online en verbonden te blijven. En het wordt erger.”Lightman geeft aan dat het moeilijk is om gedrag te veranderen, ook als mensen zich er bewust van zijn. Volgens hem kost het veel wilskracht, maar er zijn ook kleine, eenvoudige veranderingen die een verschil kunnen maken: “Zorg dat je smartphone gedurende een uur per dag helemaal uitstaat. Maak elke dag een wandeling van dertig minuten zonder dat je tussendoor e-mails aan het beantwoorden bent.” Hij geeft ook aan dat een werkgever hier goed in zou kunnen faciliteren: zo zijn er al bedrijven met stilteruimtes, waarin je volgens hem zo’n half uur per dag zou moeten doorbrengen. “Het gaat erom dat je middenin de drukte van het kantoor even rustig wordt, even naar jezelf luistert: Hoe voel ik me, waar ben ik eigenlijk mee bezig.” Lightman voorspelt dat we, als we de huidige koers aanhouden, ons gevoel van identiteit verliezen. Hij noemt lummelen en niksen een essentieel element van goed en gezond functioneren. “Het gevoel dat je weet wie je bent en wat je wilt is afhankelijk van stille reflectie. Hele landen verliezen dat gevoel van identiteit en hun gevoel van waarden waarvoor ze staan. Ik denk dat dat komt omdat we veel te weinig tijd nemen om rustig te reflecteren.”

Lees hier het originele artikel: “Je moet veel meer Lummelen en niksen” van het NRC .

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!