Select Page

Mary Magdalene: eindelijk een vrouw centraal in evangelie

Mary Magdalene: eindelijk een vrouw centraal in evangelie

Eindelijk staat in een film over Jezus een vrouw centraal. Een mijlpaal. Het bekende verhaal over leven en dood van Jezus wordt voor het eerst vanuit vrouwelijk perspectief verteld. Verrassing en spanning zijn meteen ingebouwd.
Niet Jezus en zijn twaalf discipelen staan centraal, maar die ene vrouw die zich bij hen aansloot. Dat is ook precies waarom Maria Magdalena zo lang als gevallen vrouw, als prostitutee, gezien werd. Ze paste niet in het traditionele beeld van de vrouw die trouwt, kinderen krijgt en zwijgt.
Dit is mooi verbeeld aan het begin van deze film. Maria is een jonge, toegewijde vrouw uit Magdala, een vissersdorpje aan het meer van Tiberias. Zij verzet zich tegen haar vader die een huwelijkskandidaat voor haar heeft uitgekozen. Met een afgrijselijk exorcisme-ritueel hoopt hij de duivelse geest uit te drijven, waardoor zijn dochter nog verder van hem verwijderd raakt.

Bestemming
De kleine, gracieuze Rooney Mara speelt haar met een kalme kracht. Een jonge vrouw die opbloeit op het moment dat Jezus van Nazareth, ingetogen gespeeld door een flink bebaarde Joaquin Phoenix, als ‘de genezer’ het dorp in komt en haar teder toespreekt. Ze voelt zich zo op haar gemak bij Jezus en zijn volgelingen, dat ze besluit mee te reizen naar Jeruzalem. Ze heeft haar bestemming gevonden.

De dynamiek in de groep is interessant. Waar Petrus en Judas Gods koninkrijk op aarde zien als een revolutie waarbij Israël de macht terugkrijgt en er een einde komt aan de Romeinse tirannie, gelooft Maria Magdalena juist dat de verandering van binnenuit moet komen. Dat je vanuit liefde en goedheid moet handelen.

Prostituee
Het verschil met de Maria Magdalena uit Martin Scorsese’s ‘The Last Temptation of Christ’ (1988), waarin ze figureert als prostituee die door twintig verschillende mannen wordt ‘genomen’ voordat ze haar eerste tekst mag uitspreken, is bizar groot.

Het was Paus Gregorius I die Maria Magdalena in 591 een prostituee noemde, en het is ongelooflijk hoe lang dat beeld is blijven hangen, ook in de populaire cultuur. Wat dat betreft is ‘Mary Magdalene’ echt een noviteit.

Naast de positiviteit over het vrouwelijke perspectief van ‘Mary Magdalene’, is recensent Belinda van de Graaf is ook kritisch op de nieuwe film: “Mary Magdalene is zo’n brave film dat de passie uit het passieverhaal verdwijnt.”

Wij zouden zeggen: kijk de film en beoordeel ‘m zelf!

 

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel uit Trouw

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!