Select Page

“Mannen willen liever geen vrouw als baas”… Klopt dit wel?

“Mannen willen liever geen vrouw als baas”… Klopt dit wel?

De afgelopen tijd was het vaker in het nieuws: “mannen willen liever geen vrouw als baas”. Nogal dubieus, schrijft de Volkskrant. Website Nieuwscheckers noemt het onzin.
Onlangs werd gevonden dat “bijna driekwart van de jonge mannen geen vrouw als baas willen”. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van HR-dienstverlener Pay for People.
Een klap in het gezicht van de vrouwenemancipatie, zo klinkt het ten minste- resultaten lieten namelijk zien dat bijna driekwart van de mannen onder de dertig liever niet werkt voor een vrouw.  Ditzelfde zou gelden voor 60,5 procent van alle mannen. Ook veel vrouwen hebben liever een man als leidinggevende: wel 54,3 procent. Het kan je bekend voorkomen, want onder andere Hart van Nederland en het AD namen dit over.

Maar klopt dit wel? 
De Volkskrant vroeg de resultaten op naar pr-bureau Mediatic. Zij gaven geen inzage in het volledige onderzoeksrapport, maar stuurden wel een resultatenoverzicht. Dat zorgde voor enige vraagtekens: de respondenten (bijna 1100 werkende Nederlanders) moesten telkens kiezen: wilden ze liever werken voor een vrouw of voor een man? Maar: “geen voorkeur” was geen optie. Hierdoor wordt een keuze maken geforceerd.
Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering aan de Rijksuniversiteit Groningen deed ook onderzoek naar voorkeuren voor leiderschap. Bij haar onderzoek konden de deelnemers kiezen: wilden ze een man of vrouw als leidinggevende op de werkvloer… of hadden ze helemaal geen voorkeur?
In dit onderzoek had iets meer dan een kwart liever een man als baas. Een vrouwelijke chef klonk beter in de oren van 7,3 procent van de respondenten. Ruim tweederde van de respondenten gaven aan geen voorkeur te hebben: het maakte hen niet uit of er een man of een vrouw aan het roer stond. Een kleine disclaimer is hierbij wel gepast: dit onderzoek werd alleen uitgevoerd onder hoogopgeleide werkenden (lezers van Intermediair). Wel komt het onderzoek van Stoker overeen met resultaten uit het buitenland: uit Amerikaans onderzoek blijkt dat, terwijl meer dan de helft van de Amerikanen tot in de jaren zestig liever een man als baas had, is dat inmiddels nog maar 23 procent. Tegenwoordig vindt 55 procent van de Amerikanen het geslacht van de leidinggevende niet belangrijk meer. Stoker geeft aan dat ze een zelfde patroon in Nederland verwacht.

Stereotypen
Claartje Vinkenburg, onderzoeker aan de Vrije Universiteit noemt de stelling “problematisch.” Ze geeft wel aan dat impliciete stereotypen waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij jouw voorkeur voor leiderschap. Ook in Nederland zijn die sterk, zegt Vinkenburg: “Een leider moet assertief en competitief zijn – dat is stereotiep mannelijk. Vrouwen passen minder goed in dat plaatje: als ze competent zijn, vinden medewerkers haar niet aardig. Zijn ze aardig, dan veronderstellen we dat ze niet competent zijn.”

Vertekend beeld
Landelijk onderzoek naar de voorkeur voor een man of vrouw als baas is er nog niet geweest. De uitkomsten van het onderzoek van Pay for People lijkt niet realistisch, omdat er een keuze geforceerd werd. Een ander onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen laat zien dat de optie “geen voorkeur” door de meerderheid gekozen wordt. Het eindoordeel van de Volkskrant is dat het onderzoek van Pay for People een vertekend beeld geeft.

Lees hier het artikel “De stelling ‘mannen willen liever geen vrouw als baas’ is nogal dubieus” van de Volkskrant en hier het artikel van Nieuwscheckers (“PR-bureau Mediatic verspreidt onzin over mannen die geen vrouw als baas willen”).

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!