Selecteer pagina

Man + explaining

Man + explaining

We kwamen een aardig artikeltje tegen over mansplaining: man = explaining, dat wil zeggen, mannen die jou, meisje, wel eens even gaan uitleggen hoe de wereld in elkaar zit. We kennen allemaal het fenomeen, mannen die op ieder denkbaar vakgebied expert zijn, ook op jouw vakgebied. Heel irritant. Sta je op een borrel, staat zo’n man enorm te ‘zenden’. Totaal geen interesse in jou, vertelt alleen maar zijn eigen verhaal. Als ie goed is opgevoed stelt ie je dan nog ’n vraag, om vervolgens na één zin van jou, het verhaal weer op te pakken en weer te gaan zenden.

Debiel
In de column in OberservantOnline van Klaartje Peters, bijzonder hoogleraar lokaal en regionaal bestuur bij Fasos, komt nog een variant aan de orde die ik nooit als mansplaning heb gezien maar het inderdaad wel is. Namelijk, de man vertelt jou wat jij moet lezen/zien/horen wat meneer B (vaak is het een man) ook over dat onderwerp heeft geproduceerd. Alsof je een soort debiel bent die:
a. onder een steen leeft
b. niet in staat is bij te houden welke relevante publicaties er op jouw vakgebied zijn verschenen
c. indien relevant, het niet allang heeft gezien/gehoord/gelezen.

Antwoord
Kortom, feitelijk zegt de man ‘meisje, jij kan nu wel denken dat je er iets vanaf weet maar ik heb meer kennis dan jij en jij zou die kennis die meneer B heeft geuit ook eens tot je moeten nemen, daar knap je geweldig van op.’ Ik ben dan meestal zeer verbaasd als me dat gebeurd, voel me ergens gewoon rot, en weet eigenlijk niet zo goed hoe te reageren.

Dus, daar heb ik over nagedacht! Wat je zou kunnen antwoorden is:

  • ‘Weet u meneer, ik ben geen debiel, ik weet dat u het goed bedoelt maar bewaar uw adviezen maar voor echte nitwits. Vraag me liever iets wat u nog niet weet, dan leert u ook iets bij.’
  • ‘Goh meneer, zie ik er echt zo dom uit dat u meent mij adviezen op mijn vakgebied te moeten geven?’
  • ‘Nou meneer, ik heb u niet om advies gevraagd, vanwaar deze behoefte mij toch te adviseren’
  • ‘Meneer, wat u nu doet is mansplaning. U gaat een expert op haar vakgebied vertellen wat ze moet doen. Dat is heel onverstandig want daarmee zet u uzelf enorm voor aap’.
  • ‘Wat maakt dat u denkt mij te moeten vertellen wat goed voor me zou zijn?’
  • ‘Dank u’ en je zoekt iemand anders om mee te praten.

Tja, kun je dan zeggen, dat is wel hard voor die man, hij bedoelt het vast goed. Dit is allemaal wel heel onaardig. Maar weetje hoe onaardig het is wat hij doet! Hij zet je neer als een debiel! Jammer dan, dan is hij maar gekwetst.

Zucht…..Mannen zijn ook zo gevoelig 🙂

Andere suggesties zijn welkom, vermeld ze hieronder in de comments.

Lees hier het artikel in de ObservantOnline

 

 

 

 

 

 

 

Over de auteur

drs. Vreneli Stadelmaier

Stadelmaier studeerde economie en bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde coachopleidingen aan de Academie voor Psychotherapie en in Zijnsoriëntatie. Als bedrijfseconoom werkte zij onder meer bij Wolters Kluwer, Nationale-Nederlanden en de thuiszorg. In de periode 2010-2013 was zij vaste co-host in het programma 'Zaken doen' met bij BNR Nieuwsradio. In 2007 startte Stadelmaier het loopbaancoaching bureau SheConsult. In 2014 schreef zij 'F*ck die Onzekerheid' over het impostor syndrome bij vrouwen.In 2015 won Stadelmaier de Joke Smit-prijs met haar inspanningen op de thema's meer vrouwen aan de top, economische zelfstandigheid van vrouwen en gelijkheid van mannen en vrouwen.

Zoek op onderwerp

advertentie

masterclass-overtuigen-banner

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!