Select Page

De man als maatstaf voor geneeskunde

De man als maatstaf voor geneeskunde

De man is de maatstaf als het gaat om onderzoeken binnen geneeskunde. Israëlische gynaecoloog Marek Glezerman is het daar op z’n zachts gezegd niet mee eens. HUMO interviewt hem over zijn boek ‘Ook getest op vrouwen’. Hieronder volgen een aantal uitspraken van Glezerman uit het interview.

“Elke nieuwe ontdekking over het mannelijk lichaam werd geprojecteerd op het vrouwenlichaam”
Vrouwen worden beschouwd als een soort van kleine mannen als het gaat om geneeskunde. Tot verkort werd altijd gesteld dat het lichaam van een kind ook hetzelfde zou werken alleen dan kleiner. Dit is ook aan de proef gesteld. De organen werken toch echt anders. Het vrouwelijke geslacht maakt nu een soortgelijke evolutie mee. Onderzoek op mannen is praktischer vanwege het ontbreken van onder andere hormonale schommelingen. Volgens Glezerman wordt er nu gelukkig geëist dat er naar sekse- en genderverschillen wordt gekeken door toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften.

“Zelfs voor typisch ‘vrouwelijke’ ziektes wordt onderzoek gedaan bij mannen”
De kennis over het lichaam en bepaalde ziektes wordt nu te veel gebaseerd op het lichaam van de man. Zo is zelfs een onderzoek naar hoge bloeddruk bij zwangerschappen op mannelijke ratten uitgevoerd. Glezerman pleit voor een verschillende dosering of zelfs verschillende medicijnen voor mannen en vrouwen.

“Hartaanvallen worden gezien als een aandoening die alleen mannen treft”
En dat klopt slechts voor een deel. Vrouwen zijn beschermd tegen hartaanvallen door hun hormoonhuishouding. Vanaf de menopauze wordt deze aandoening ook een vrouwenprobleem. Bij vrouwen zijn de symptomen van een hartaanval bij wel 20 procent van de vrouwen alleen totaal anders. De pijn wordt geleidelijke erger en lijken zelfs op maagklachten. Hierdoor wordt het veel minder goed herkend en krijgen deze vrouwen nog te vaak een verkeerde diagnose.

Lees het hele interview hier op Blende.com.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!