Select Page

Maken vrouwelijke eigenschappen een slechte leider?

Maken vrouwelijke eigenschappen een slechte leider?

Een onderzoek van de Amerikaanse University at Buffalo laat zien dat mannen nog steeds meer kans hebben dan vrouwen om zich te ontpoppen als leiders, zo rapporteert Futurity.org. De schrijvers van het artikel hebben een indrukwekkende 59 jaar onderzoek bij elkaar gezocht, bestaande uit meer dan 19.000 deelnemers en 136 onderzoeken verspreid over verschillende settings: laboratorium, het bedrijfsleven en in de klas. En hoewel de gender gap tegenwoordig lijkt te vernauwen, blijft het tot op heden toch nog bestaan. In al die verschillende settings dus!
De onderzoekers schrijven dit effect namelijk toe aan maatschappelijke normen, die bijdragen aan genderverschillen in persoonlijkheidseigenschappen.

Verkeerde mensen op verkeerde plekken?
Eén van de onderzoekers, Emily Grijalva, zegt dat bepaalde kenmerken nog steeds als stereotiep mannelijk of vrouwen worden gezien. In het Engels: agentic en communal eigenschappen, waarbij de agentic eigenschappen bij het stereotype man horen: competitief, daadkrachtig en meer gericht op het leidende individu. De communal eigenschappen worden gezien als vrouwelijk. Dit zijn de eigenschappen die wat meer gericht zijn op samenwerking. En daar beoordelen we onze leiders op: “ We vonden dat gevoeligheid en betrokkenheid bij anderen – wat als stereotiep vrouwelijk gezien wordt – zorgt dat iemand wordt gezien als minder goede leider. Maar ook deze eigenschappen kunnen een leider effectief maken.”  De onderzoeker zegt dat hierdoor de verkeerde mensen soms juist op verkeerde plekken terecht komen: organisaties kiezen daardoor vaker mensen die hun stem hard laten horen en vol zelfvertrouwen zijn. Dit kunnen goede eigenschappen zijn voor een leider, maar er wordt minder gekeken of de potentiële leiders ook aandacht hebben voor de ontwikkeling en het succes van hun volgers.
Een andere interessante bevinding uit dit onderzoek, was dat naarmate een groep langer samen was,
gender minder uitmaakte. Grijalva: “De gender gap was het sterkst aanwezig in de eerste 20 minuten dat mensen samen waren – zoals bij een sollicitatiegesprek – maar de relatie tussen gender en oordeel van leiderschapskwaliteit verzwakte als er meer interactie plaatsvond.” De onderzoekers benadrukken dat juist gedragingen, die als vrouwelijk gezien worden, de kwaliteiten die meer gericht zijn op “samen”, ook meegenomen moeten worden wanneer je een nieuwe leider aanstelt.

Leiders: een goede mix
Wat wij bij SheNews concluderen is dat het voor een leider belangrijk om daadkrachtig te zijn, maar dat je ook de belangen van je “volgers” in je achterhoofd moet houden. Oftewel: zowel stereotiep “mannelijk”  als “vrouwelijke” kwaliteiten zijn belangrijk. “Vrouwelijke” eigenschappen kunnen je dus als leider ook verder helpen. Belangrijk is dat de “vrouwelijke” eigenschappen als minder negatief beoordeeld worden voor leiders – om zowel mannen als vrouwen met deze eigenschappen de kans te geven hun leiderschapspotentieel waar te maken!

Dit artikel werd gebaseerd op het stuk “Many don’t see women as leaders at work” van Futirity.
Interesse in het originele onderzoek? (gepubliceerd in Personnel Psychology) klik dan op de titel: “Gender and leadership emergence: a meta-analysis and explanatory model

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!