Select Page

Maak van je lichaamstaal je sterkste punt

Maak van je lichaamstaal je sterkste punt

Een ferme handdruk, armen over elkaar geslagen voor je lichaam, iemand niet aankijken. Allemaal lichaamstaal wat verraadt hoe jij bent of hoe jij ergens over denkt. Vaak wordt gezegd dat lichaamstaal 80 procent van de communicatie is. Volgens Amanda Beugeling is dat zelfs 93 procent. Beuling geeft trainingen over lichaamstaal aan studenten en medewerkers van onder andere Dialogue Advisory Group (DAG). Dit is een organisatie die bemiddelt bij internationale gewapende conflicten.

De medewerkers van DAG waar Beuling mee werkt, moeten erg alert zijn op hun houding. Tijdens bemiddelingsgesprekken tussen verschillende partijen is het namelijk vaak het geval dat er veel informatie onder tafel blijft. De manier waarop iemand zit of gebaart met haar of zijn handen kan veel van deze verborgen informatie aantonen.

Naast de bovengenoemde manieren van lichaamstaal, is volgens Beugeling een handige om te onthouden dat wanneer jij aan je hals zit, dit duidt op onzekerheid. Dit heeft te maken met het oerinstinct om je vitale organen te beschermen.

Hoewel het genoemde percentage een ontkrachte mythe is, geeft Fleur Ravensbergen, assistent-directeur bij DAG, ook aan dat lichaamstaal tijdens bemiddelingsgesprekken een van de grootste factoren is. Wanneer zij zelf in zo’n gesprek zit, probeert ze dan ook zo actief mogelijk te zijn. ‘Als vrouw ben je in veel situaties minder zichtbaar. Dat is niet handig als je mensen moet interrumperen om iemand aan bod te laten komen.’ Door rechtop te zitten, ellebogen van tafel te houden en erop te letten dat ze hard genoeg praat, merkt Ravensbergen dat zij serieuzer wordt genomen. Dat effect geeft haar direct een zelfverzekerder gevoel.

Volgens Beugeling kan je met lichaamstaal, naast de emotie en houding van een ander, ook je eigen emotie beïnvloeden, zoals je hierboven beschreven ziet. Je lichaam reageert op stress wat kan uitlopen in een burn-out. Dit kan voorkomen worden door je eigen emotie met bepaalde lichaamstaal beïnvloeden. Geef jezelf ademruimte om ervoor te zorgen dat je jezelf niet verliest.

 

Klik hier om het artikel om intermediair te lezen.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!