Selecteer pagina

Loopbaankeuzes en de invloed van het brein

Loopbaankeuzes en de invloed van het brein

We lazen een interessant artikel in Loopbaanvisie, het vakblad voor loopbaancoaches, over hoe een mens loopbaankeuzes maakt. De schrijvers van het artikel stellen op basis van onderzoek dat ieder mens twee soorten denksystemen heeft. Systeem 1, het oude deel van ons brein, maakt snel en automatisch keuzes op basis van voorkeuren en ervaringen. Systeem 2, de neocortex, werkt langzaam en het vraagt de nodige inspanning om die bewust in te zetten. Systeem 2 gebruik je door te reflecteren op ervaringen en bewuste keuzes te maken. Als we snel beslissen, in de waan van de dag, doen we dat met Systeem 1.

Het vergt de nodige oefening, training, om Systeem 2 in te zetten. Door stelselmatig terug te kijken op ervaringen kun je je brein trainen om Systeem 2 in te zetten. Je leert dan te schakelen tussen Systeem 1 en Systeem 2. Belangrijk is dat je daarbij met name kijkt naar positieve ervaringen, dat levert een positief zelfbeeld op. Dat is dan weer een betere uitgangspositie levert voor het maken van belangrijke complexe keuzes.

Wanneer het gaat om loopbaankeuzes is dit een essentiële vaardigheid om te voorkomen dat je in hetzelfde gedachtencirkeltje blijft ronddraaien. 

 

Wil je het hele artikel lezen, klik hier 

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek op onderwerp

InCompany Corona Coaching

Corona coaching incompany

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!