Select Page

Loopbaankeuzes en de invloed van het brein

Loopbaankeuzes en de invloed van het brein

We lazen een interessant artikel in Loopbaanvisie, het vakblad voor loopbaancoaches, over hoe een mens loopbaankeuzes maakt. De schrijvers van het artikel stellen op basis van onderzoek dat ieder mens twee soorten denksystemen heeft. Systeem 1, het oude deel van ons brein, maakt snel en automatisch keuzes op basis van voorkeuren en ervaringen. Systeem 2, de neocortex, werkt langzaam en het vraagt de nodige inspanning om die bewust in te zetten. Systeem 2 gebruik je door te reflecteren op ervaringen en bewuste keuzes te maken. Als we snel beslissen, in de waan van de dag, doen we dat met Systeem 1.

Het vergt de nodige oefening, training, om Systeem 2 in te zetten. Door stelselmatig terug te kijken op ervaringen kun je je brein trainen om Systeem 2 in te zetten. Je leert dan te schakelen tussen Systeem 1 en Systeem 2. Belangrijk is dat je daarbij met name kijkt naar positieve ervaringen, dat levert een positief zelfbeeld op. Dat is dan weer een betere uitgangspositie levert voor het maken van belangrijke complexe keuzes.

Wanneer het gaat om loopbaankeuzes is dit een essentiële vaardigheid om te voorkomen dat je in hetzelfde gedachtencirkeltje blijft ronddraaien. 

 

Wil je het hele artikel lezen, klik hier 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!