Select Page

Liever meer verlof dan auto van de zaak

Liever meer verlof dan auto van de zaak

Niet het salaris, maar een goede werk-privé balans is voor veel werknemers het belangrijkst bij de keuze van een baan. Hoogopgeleiden vinden een goede balans tussen werk en privé steeds belangrijker. Uit de jaarlijkse enquête van uitzendorganisatie Walters People onder bijna duizend Nederlanders blijkt dat zij een goede werk-privé balans de hoogste prioriteit geven bij het zoeken van een nieuwe baan, gevolgd door fijne collega’s en een inhoudelijk uitdagende functie. Ander recent onderzoek, van HR-dienstverlener Raet, ondersteunt dit. Ook daaruit blijkt dat Nederlandse werknemers een goede balans tussen werk en vrije tijd belangrijk vinden. 62% van de 1400 ondervraagde medewerkers noemde de werk-privébalans een belangrijke factor voor werkgeluk en deze kwam als vaakst op de eerste plek.

Maand vaderschapsverlof
Geld is voor de zoekende werknemer van nu dus geen dealbreaker meer, maar aandacht voor het leven naast werk des te meer. Voor werkgevers is het dus slim om hier regelingen voor te faciliteren. Zo kondigde ING afgelopen zomer een cao aan waarin werkende vaders een maand betaald vaderschapsverlof krijgen, en lieten ook Microsoft en ABN Amro vorige maand weten ruimere verloven voor vaders te zullen bieden.

Laura den Dulk, die als hoofddocent bestuurskunde en sociologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam de werk-privé balans in verschillende organisaties en landen onderzoekt, kan de toegenomen aandacht voor een betere balans tussen werk en privé wel verklaren. “Nu de markt weer aantrekt en voor hoogopgeleide werknemers een goed salaris en uitdagend werk vanzelfsprekend is, kunnen zij gaan nadenken over wat ze daarnáást nog allemaal willen.”

Dat werknemers die eisen kunnen stellen is volgens Den Dulk wel een teken van welvaart, maar niet van luxe. “Een goede balans tussen werk en privé is gewoon noodzakelijk. De dertigers van nu komen het hoogst uit de cijfers over overspannenheid en burn-outs. Ze moeten allemaal hard werken, maar hebben in andere domeinen van het leven ook hun verplichtingen.” Bovendien maakt digitalisering en globalisering de grens tussen werk en privé steeds vager. “In het weekend je mail checken of ‘s avonds bellen met Azië omdat het daar dan dag is, is voor steeds meer mensen volstrekt normaal.”

Cultuurverandering
Dat er dus meer aandacht is voor de werk-privé balans en dat steeds meer organisaties daar ondersteunende regelingen voor aanbieden, is heel goed. Maar Den Dulk plaatst daar ook een kanttekening bij: “Binnen bedrijven moet het niet alleen blijven bij regelingen, er moet ook een cultuurverandering plaatsvinden. Leuk natuurlijk dat je als vader een maand betaald vrij kunt krijgen als je kind is geboren, maar als je collega’s je vervolgens zien als ‘minder carrièregericht’ als je die dagen daadwerkelijk opneemt, hebben we er nog niks aan.”

 

Klik hier voor het volledige artikel.

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!