Select Page

Laat deze aannames varen bij een sollicitatiegesprek!

Laat deze aannames varen bij een sollicitatiegesprek!

Een ruwe schets van een sollicitatiegesprek: je komt binnen, schudt gauw de hand van de werkgever of recruiter, gaat zitten… En de toets begint. Zo kan het ten minste voelen. Vaak hebben sollicitanten het idee dat ze totaal onervaren zijn in het voeren van sollicitatiegesprekken. Met knikkende knieën proberen ze het perfecte antwoord te geven op de moeilijkste vragen die de interviewer stelt. Het lijkt alsof de interviewer zelf alles weet: de partij tegenover je heeft voor je gevoel altijd de overhand. Maar interviewers zijn ook maar mensen. Financieel Management publiceerde een artikel met hierin drie veronderstellingen die de meeste mensen hebben.  Laat bij je volgende sollicitatiegesprek deze drie aannames varen en neem zelf de regie van het sollicitatiegesprek!

De interviewer weet hoe het moet
Hoewel er ervaren recruiters zijn die de hele dag bezig zijn met het vinden van de juiste kandidaat, is de persoon tegenover je waarschijnlijk geen doorgewinterde interviewer. Vaak zijn het werknemers die naast hun dagelijkse werkzaamheden ook de taak van het interviewen op zich hebben genomen. Wanneer ze meteen van wal steken met een ellenlang verhaal over zichzelf, het bedrijf en hun baan kun je er vanuit gaan dat zij ook niet zo goed weten hoe ze zo’n sollicitatiegesprek moeten leiden. In deze situatie heeft het weinig zin de interviewer door te laten ratelen. Het lijkt misschien beleefd om iemand helemaal uit te laten praten en soms kan zo’n monoloog best informatief zijn, maar in dit geval kun je het beste proberen om “in te breken” in het verhaal van de interviewer. Wanneer je, in het verhaal van de interviewer, aspecten terughoort die passen bij jouw potentiële functie, kun je hem of haar op een vriendelijke manier onderbreken. Geef aan dat je de interviewer begrijpt, haal een situatie uit jouw ervaring erbij en leg uit hoe jij hiermee om bent gegaan. Geef zeker weten grote prestaties aan uit eerdere functies , die hier ook relevant kunnen zijn. Op die manier kun je beter laten zien wat jij in huis hebt, dan wanneer je alleen maar luistert tijdens het gesprek.

De interviewer is gefocust op jou en op jullie gesprek
Zoals hierboven beschreven kan het zijn dat de interviewer het gesprek tussen zijn of haar “normale” werkzaamheden door doet. Kandidaten voor openstaande functies leiden af van een deadlines, agendakwestie of een belangrijke vergadering die de interviewer vanmiddag nog heeft. Je kan je dus wel voorstellen dat jij niet het centrale punt van aandacht bent en dat de interviewer ietwat afgeleid overkomt. Hoewel je hier natuurlijk niet op hoopt, kun je hier wel op een slimme manier mee omgaan. Als je merkt dat de interviewer met zijn hoofd ergens anders zit, neem dan zelf de leiding en stuur het gesprek wanneer je de kans hebt: geef aan hoe jij een aanvulling kan zijn, hoe je problemen kan oplossen waar zij mee worstelen en wees zelf juist enorm gefocust door duidelijke en directe antwoorden te geven – zo neem jij de teugels in handen.

De interviewer heeft je CV gelezen (en de inhoud onthouden)
Je verwacht misschien dat de interviewer jouw CV tot op de letter in zijn hoofd heeft geprent. Waarschijnlijk zal hij of zij hem wel gelezen hebben, maar de kans bestaat dat het al een tijdje geleden is en dat jouw CV tussen een stapel andere CV’s lag. Het kan zijn dat de interviewer je CV niet eens meegenomen heeft naar het gesprek en vraagt naar de makkelijkste gegevens. Vragen zoals:  “Wat voor opleiding heb je gedaan?”, terwijl dit duidelijk vermeld staat op jouw lijst met prestaties, zijn een aanwijzing dat ze je CV misschien toch niet zo goed hebben bestudeerd. Dit hoeft geen probleem te zijn – je kan beginnen door bij voorbaat al je CV af te drukken en mee te nemen. Aan het begin van het gesprek geef je een kopie aan de interviewer – zo heeft hij of zij een makkelijk spiekbriefje voor tijdens het gesprek. Probleem opgelost!

Het gebeurt heus dat de persoon tegenover je goed voorbereid en gefocust naar je luistert, maar onthou dat interviewers ook gewone stervelingen zijn. Mocht je een wat minder voorbereide interviewer tegenover je hebben zitten, dan heb je hopelijk iets aan deze tips. Veel succes met solliciteren!

Het originele artikel “3 veronderstellingen bij solliciteren (die u nooit moet maken)” werd geschreven door Financieel Management

 

 

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!