Selecteer pagina

Komst van baby: vaders massaal in de luiers?

Komst van baby: vaders massaal in de luiers?

Onderzoek van Econome Elisabeth Abraham aan de universiteit van Leuven laat zien dat zodra er een kindje komt de vrouw haar carrière op een (al dan niet tijdelijk) laag pitje zet en daarmee wordt de taakverdeling thuis weer ongelijk. Abraham volgde de afgelopen twee jaar 106 Belgische stellen die een baby kregen. 70% van deze stellen gingen op zoek naar een nieuwe manier om werk en gezin te combineren. En de uitkomst daarvan was meestal dat de vrouw haar carrière op een laag pitje zet en het leeuwendeel van de zorg voor het huishouden en de baby op zich neemt. “Waar mannen eerder gebruik zullen maken van bijvoorbeeld flexibele werkuren, zien we dat vrouwen minder gaan werken”, zegt Abraham. Zo kiest bijna een derde van de nieuwe moeders voor deeltijds werk, tegenover 7 procent van de mannen. Vrouwen kiezen ook vaker voor een loopbaanonderbreking (17 procent versus amper 3 procent bij de jonge vaders) en daarmee wordt de taakverdeling thuis weer ongelijk.

Vraag je de stellen of ze hun carrière even belangrijk vinden als die van hun partner dan geeft het merendeel aan dat dat zo is, maar, toch zegt een derde van de vaders dat hun carrière prioriteit heeft, en hun vrouwen beamen dat. Slechts 10% van de vrouwen vindt haar carrière belangrijker.  Dagblad De Morgen stelt: ‘Die verschillen zijn niet altijd per se het gevolg van die nieuwe baby, zegt Abraham. “Maar als er keuzes gemaakt moeten worden, dan valt het bijna altijd op de vrouw om een stap terug te zetten. Anders gesteld: wat koppels ervaren als een hyperindividuele keuze, lijkt onbewust ingegeven door het idee dat vrouwen nog steeds de primaire zorgfiguur voor hun kind zijn.” Theun Pieter van Tienoven (VUB), als socioloog gespecialiseerd in genderverschillen in tijdsbesteding, zegt het zo: “Vrouwen organiseren hun werk rond hun gezin, mannen organiseren hun gezin rond hun werk.”’

Meer lezen hierover kan in De Morgen

Wij vragen ons af: Misschien is niet het feit dat vrouwen minder gaan werken het probleem, maar het feit dat mannen dat niet doen.

Meer over de taakverdeling thuis>>https://shenews.nl/corona-vergroot-gender-gap-voor-moeders/

Wil je een goede taakverdeling maken met je partner zonder dat het ontaard in slaande ruzie: doe dan deze workshop   of lees: Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid

Over de auteur

drs. Vreneli Stadelmaier

Stadelmaier studeerde economie en bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde coachopleidingen aan de Academie voor Psychotherapie en in Zijnsoriëntatie. Als bedrijfseconoom werkte zij onder meer bij Wolters Kluwer, Nationale-Nederlanden en de thuiszorg. In de periode 2010-2013 was zij vaste co-host in het programma 'Zaken doen' met bij BNR Nieuwsradio. In 2007 startte Stadelmaier het loopbaancoaching bureau SheConsult. In 2014 schreef zij 'F*ck die Onzekerheid' over het impostor syndrome bij vrouwen.In 2015 won Stadelmaier de Joke Smit-prijs met haar inspanningen op de thema's meer vrouwen aan de top, economische zelfstandigheid van vrouwen en gelijkheid van mannen en vrouwen.

Zoek op onderwerp

SheAcademy YouTube

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!