Select Page

Kim Putters: Doorbreek achterhaalde Nederlandse emancipatiecultuur!

Kim Putters: Doorbreek achterhaalde Nederlandse emancipatiecultuur!

Nederland is vaak een koploper, maar niet in het geval van vrouwenemancipatie. Er wordt al jarenlang geprobeerd om de economische zelfstandigheid van vrouwen te stimuleren, maar vier op de tien vrouwen (20-65 jaar) is dat niet. Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau zegt in het FD dat het hoog tijd is om een eind te maken aan deze achterhaalde cultuur.
Er is een verschil te zien tussen vrouwen van verschillende opleidingsniveaus. Zo zijn academisch geschoolde vrouwen vaker financieel onafhankelijk dan vrouwen met een praktische opleiding. Maar wanneer een vrouw gaat scheiden komt ze toch vaker in de problemen: driekwart van de werkende vrouwen werkt parttime. En hiermee lukt het financieel niet. Dit probleem begint al vanaf het moment dat vrouwen de arbeidsmarkt opwandelen: ze starten al met een parttime baan en zijn daardoor minder vaak economisch zelfstandig dan mannen. Daar komt nog bij dat je er vreemd op word nagekeken wanneer je je kind meer dan drie dagen naar de opvang brengt.
Putters beschrijft in haar opiniestuk dat het ooit begon als een initiatief om de arbeidsparticipatie van vrouwen te verhogen. Voor moeders werden bijvoorbeeld bij Verkade parttime functies gecreëerd – zo kwamen ze niet in de knel met hun taken thuis. Maar tegenwoordig is het een soort vicieuze cirkel geworden: vrouwen werken vaak in deeltijd, omdat de scholen om drie uur uit gaan. Maar de scholen stoppen om drie uur omdat veel moeders in deeltijd werken. Deze deeltijdklem zit ons dwars. Putters geeft aan dat ze er een verandering nodig is,. Ze pleit voor een toekomst waarin vrouwen niet meer worden onderbetaald (ten opzichte van hun mannelijke collega’s), waarin anders naar kinderopvang wordt gekeken en waarin vrouwen genoeg rolmodellen hebben om van te leren. “Laten we alsjeblieft ophouden in het verleden te leven.”

Lees hier het artikel “Doorbreek achterhaalde Nederlandse cultuur rond emancipatie van vrouwen” van het Financieel Dagblad.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!