Selecteer pagina

Keuze van vrouwen voor deeltijd is niet zo vrij als we denken

Keuze van vrouwen voor deeltijd is niet zo vrij als we denken

We zien Nederland vaak als een land met een grote mate van seksegelijkheid. Toch is dit op de arbeidsmarkt niet goed terug te zien. Ten eerste zijn er minder vrouwen dan mannen aan de top. Bovendien krijgen vrouwen ook minder betaald en werken zij vaker parttime dan mannen. Alhoewel dit vaak gedacht wordt, is parttime werken voor vrouwen niet altijd een persoonlijke keuze.

Onderzoek van de Universiteit Utrecht toont aan dat sociale normen over hoe men zich moet gedragen in de maatschappij een belangrijke rol spelen in de keuze om deeltijd te werken. Er zijn in het onderzoek drie mechanismes gevonden die vrouwen ervan weerhouden om zich te veel op hun carrière te richten.

Ten eerste zijn schuldgevoelens ten opzichte van het gezin een belangrijke oorzaak. Vrouwen voelen zich eerder schuldig als zij geen prioriteit geven aan hun gezin, dan mannen.

Ten tweede hebben mensen een bepaald verwachtingspatroon als het gaat om de verdeling van maatschappelijk succes binnen romantische relaties. De traditionele verdeling is dat de man meer werkt, meer geld verdient, en meer maatschappelijk aanzien heeft.

Ten derde leidt het ouderschap tot meer traditionele opvattingen over de taakverdeling tussen mannen en vrouwen.

Lees het volledige artikel op Sociale Vraagstukken – De keuze van vrouwen voor deeltijd is minder vrij dan we denken

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek op onderwerp

InCompany Corona Coaching

Corona coaching incompany

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!