Select Page

Keuze van vrouwen voor deeltijd is niet zo vrij als we denken

Keuze van vrouwen voor deeltijd is niet zo vrij als we denken

We zien Nederland vaak als een land met een grote mate van seksegelijkheid. Toch is dit op de arbeidsmarkt niet goed terug te zien. Ten eerste zijn er minder vrouwen dan mannen aan de top. Bovendien krijgen vrouwen ook minder betaald en werken zij vaker parttime dan mannen. Alhoewel dit vaak gedacht wordt, is parttime werken voor vrouwen niet altijd een persoonlijke keuze.

Onderzoek van de Universiteit Utrecht toont aan dat sociale normen over hoe men zich moet gedragen in de maatschappij een belangrijke rol spelen in de keuze om deeltijd te werken. Er zijn in het onderzoek drie mechanismes gevonden die vrouwen ervan weerhouden om zich te veel op hun carrière te richten.

Ten eerste zijn schuldgevoelens ten opzichte van het gezin een belangrijke oorzaak. Vrouwen voelen zich eerder schuldig als zij geen prioriteit geven aan hun gezin, dan mannen.

Ten tweede hebben mensen een bepaald verwachtingspatroon als het gaat om de verdeling van maatschappelijk succes binnen romantische relaties. De traditionele verdeling is dat de man meer werkt, meer geld verdient, en meer maatschappelijk aanzien heeft.

Ten derde leidt het ouderschap tot meer traditionele opvattingen over de taakverdeling tussen mannen en vrouwen.

Lees het volledige artikel op Sociale Vraagstukken – De keuze van vrouwen voor deeltijd is minder vrij dan we denken

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!