Select Page

Onderzoek van Grant Thornton

Stagnatie aantal vrouwen in Nederlandse topfuncties.

12 maart 2013 – Nederlandse vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de top van het bedrijfsleven, zeker in vergelijking met andere Europese landen. Het afgelopen jaar nam het percentage vrouwen in Senior Managementfuncties in Nederland zelfs licht af. Wereldwijd is er daarentegen sprake van een voorzichtige stijging van het aantal ‘topvrouwen’. 

Dat blijkt uit het jaarlijks terugkerende onderzoek ‘Women in Business’ vanGrant Thornton. Het zijn met name de Baltische Staten en Aziatische landen die over een hoog percentage vrouwelijke CEO’s, CFO’s of Directors beschikken. Een ‘kansrijke’ route naar de top in Nederland is volgens de onderzoekers die van Human Resources Director in de gezondheidszorg.

Diversiteit werkt
Hoewel diversiteit in de top bijdraagt aan sterke bedrijfsresultaten, worden Senior Managementfuncties in Nederland in negen van de tien keren nog steeds door een man bekleed. Slechts elf procent van de topfuncties anno 2013 is in handen van een vrouw. Daarmee neemt Nederland – na Japan en de Verenigde Arabische Emiraten – een van de laagste posities wereldwijd in. Ook op Europees terrein is er sprake van stagnatie: het percentage vrouwen in topfuncties bleef met 25 procent nagenoeg gelijk aan 2012 (24 procent). Volgens Karin van Wijngaarden, partner bij Grant Thornton, zijn Nederlandse vrouwen ‘weldegelijk actief in het bedrijfsleven, maar kiezen zij vaak bewust voor een parttime functie. Doorstromen naar de top is dan moeilijk.’

Lees verder het artikel in managersonline.nl

 

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!