Select Page

Karin van den Berg, GM Hilton Rotterdam: “Ik geloof niet in het glazen plafond”

Karin van den Berg, GM Hilton Rotterdam: “Ik geloof niet in het glazen plafond”

Karin van den Berg, general manager van Hilton Rotterdam, moedigt vrouwelijk talent in de organisatie aan om kansen te pakken. “Ik geloof niet zozeer in een glazen plafond, vaak is het meer de uitdaging van een plakkerige vloer”, vindt ze. Daar kun je als vrouw wat mee: “Durf te springen!”, is Karins advies.

Hoe word je topvrouw in een hotelwereld? “Door hard te werken. Dat klinkt als een cliché, maar is het is écht waar. In mijn geval betekende dat veel uren maken, managementervaring opdoen en reizen. Ik kwam bij Hilton in een internationaal revenu management project terecht. Dat onderwerp kwam toen net op in de branche en het bood mij een mooie kans om expertise op te doen en in contact te komen met veel senior leiders in de organisatie. De commerciële ervaring die ik daarmee opdeed, kon ik later toepassen bij de opening van een nieuw Hilton hotel in Den Haag en de grote renovatie en het positioneren van Hilton Rotterdam.”

Het blijkt wel dat de diversiteit in de top van Hilton nog verbetering nodig heeft. Nu is er binnen Hilton in Continentaal Europa zo’n 20% van de general managers vrouw. Maar daar gaat verandering in komen. “We hebben afgesproken dat dat percentage om hoog moet naar 50%. We realiseren ons dat praten alleen niet genoeg is, er moet meer gebeuren. Daarom is het Women@Hilton programma in het leven geroepen. We hebben in ieder hotel een ‘change agent’ benoemd die samen met HR kijkt wat er nodig is om meer vrouwen te laten doorstromen naar hogere functies. De activiteiten verschillen daardoor per hotel. Verder word ik als general manager beoordeeld op mijn bijdrage aan dit onderwerp. Dat is voor veel managers een belangrijke stimulans om met dit onderwerp aan de slag te gaan. In Rotterdam zitten we op zich redelijk goed als het gaat om diversiteit. Voor mij ligt er vooral een uitdaging in het stimuleren van vrouwen om door te groeien.”

Hoe stimuleer je vrouwen door te groeien?
“Ik denk dat het weghalen van onbewuste vooroordelen daarbij één van de belangrijkste onderwerpen is.” Van den Berg vertelt dat de meeste jonge mannelijke medewerkers zeggen dat ze de ambitie hebben om general manager te worden, terwijl de meeste vrouwen over zo’n functie twijfelen. “Mannen zijn er veel beter in om hun carrièrewensen duidelijk te maken. En ze durven meer risico te nemen. Daar probeer ik de vrouwen in de organisatie op te wijzen. Twijfel je over de combinatie werk en gezin? Ga het gesprek aan! Zowel thuis als op het werk. Twijfel je aan je eigen capaciteiten? Realiseer je dan dat je niet per se 120% zeker van je zaak hoeft te zijn. Als je in een nieuwe functie niets meer hebt om te leren, ben je de uitdaging te laat aangegaan. Je mag best wat meer zelfvertrouwen laten zien.”

Tips voor jonge vrouwen
Als je de ambitie hebt om hogerop te komen in de hotelwereld, adviseert Van den Berg om zo vroeg mogelijk brede ervaring op te doen in je loopbaan. “Zoek zoveel mogelijk facetten van de hotellerie op, want alles wat je in je rugzak meeneemt, kan later van pas komen. En zorg dat je flexibel en mobiel bent. Als je bereid bent in het buitenland te werken of te verhuizen om ervaring op te doen in een ander hotel, komt dat de snelheid van je carrière ten goede. Mijn laatste tip is: ga netwerken! Dat is een ontzettend belangrijk aspect van je carrière in de hospitality branche.” Daarbij benadrukt ze dat zichtbaarheid belangrijk is. “Grijp de kansen die zich voordoen. Kom van die plakkerige vloer af en durf te springen!”

 

Wil je meer lezen over Karin van den Berg? Klik dan hier voor het oorspronkelijke interview van Hospitality Management.

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!