Select Page

Jonge vrouwen dichten de loonkloof? Onzin!

Jonge vrouwen dichten de loonkloof? Onzin!

Vandaag in het nieuws en veel besproken: jonge vrouwen verdienen meer dan jonge mannen en de loonkloof lijkt kleiner te worden. Deze conclusies zijn getrokken uit een vergelijkingsonderzoek tussen 2008 en 2014 en gaat over mensen die bij de overheid werken en mensen in het bedrijfsleven.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) worden de verschillen tussen het salaris van mannen en dat van vrouwen kleiner door het stijgende opleidingsniveau van vrouwen. Het is bekend dat vrouwen over het algemeen hoger zijn opgeleid dan mannen, en na hun opleiding is hun gemiddeld uurloon dan ook hoger. Dus een vrouwelijke advocaat verdient meer dan een mannelijke magazijnmedewerker. Wat een wereldnieuws. Bij de overheid verdienden vrouwen in 2014 tot hun 36e meer dan mannen en in het bedrijfsleven lag het omslagpunt bij de 30.

Dit omslagpunt heeft vooral te maken met het feit dat vrouwen op deze leeftijd vaak minder gaan werken en tijd gaan vrij maken om een gezin te stichten. Dit zorgt weer voor minder werkervaring en een lager salaris. Het CBS heeft dergelijke factoren gebruikt om het loonverschil te corrigeren en kwam daarna alsnog op een lager loon voor vrouwen uit: 5% bij de overheid en 7% in het bedrijfsleven. ”Of de verschillen die resteren na deze correctie te maken hebben met seksediscriminatie of andere oorzaken kan met dit onderzoek niet worden vastgesteld”, aldus het CBS.

Marieke van den Brink, hoogleraar gender en diversiteit aan de Radboud Universiteit denkt daar anders over. Ze stelt in de Volkskrant:’De aanhoudende achterstand heeft vooral te maken met de perceptie die mannen van vrouwen hebben. Al gebeurt dit niet bewust, vrouwen worden nog altijd lager ingeschaald dan mannen, blijkt uit onderzoek.’En volgens Van den Brink schatten bedrijven en organisaties de ambities en competenties van vrouwen structureel lager in. Ook worden vrouwen daardoor structureel lager beloont. Dat vinden wij echt een serieus probleem.

Kortom, leuk dat jonge vrouwen gemiddeld meer verdienen dan mannen, maar als je het op opleidingsniveau gaat bekijken verdienen mannen nog steeds meer dan vrouwen. Koppen als ‘Vrouwen dichten loonkloof ‘  strooien dus zand in de ogen!

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!