Selecteer pagina

Je ambitie waarmaken, wat als het niet lukt?

Je ambitie waarmaken, wat als het niet lukt?

Soms blijkt je droombaan niet je droombaan. Zoals Monica den Boer merkte na 2,5 jaar Kamerlidmaatschap. Wat doe je dan? En had deze teleurstelling voorkomen kunnen worden? Mogelijk wel!

Vertrekkende Kamerleden schrijven een brief aan voorzitter Arib. De Boer stelde zich hierin kwetsbaar op: ze merkte dat het politieke vak niet bij haar paste. Ze schreef: “2,5 jaar geleden ging ik met veel energie en inzet vanuit de wetenschap de politiek in, maar ik heb moeten concluderen: ik ben meer wetenschapper dan politicus. Het is – ik schrijf u dat in alle eerlijkheid – met grote aarzeling dat ik dit publiekelijk uitspreek. Omdat het voelt als falen dat het me minder goed is gelukt mijn vleugels in de Kamer uit te slaan dan ik had verwacht.”

Het Kamerlidmaatschap is een droombaan voor veel politiek bevlogen mensen. Dé plek om je idealen waar te maken, toch? Helaas blijkt de realiteit weerbarstiger te zijn. De inhoud is niet altijd leidend, je hebt een lange adem nodig en de nodige vaardigheden – en zin – om het politieke spel te spelen. Helaas lijkt dat laatste vaak de overhand te hebben, maar dat komt vooral doordat de rellen het snelst het nieuws halen. Die zeggen niets over de overgrote meerderheid van hardwerkende politici die wél met de inhoud bezig zijn.

Maar als je ongelukkig wordt van je werk, al leek het echt je droombaan te zijn, heb je dan gefaald? Zeker niet! Je hebt het geprobeerd, en beter spijt van iets wat je wel gedaan hebt dan van iets wat je hebt nagelaten, toch? Als er al sprake is van falen, is dat mogelijk bij de voorbereiding geweest. En dat gebeurt, en niet alleen bij politieke functies, helaas regelmatig. Bij de talentscouting, werving, selectie en voorbereiding: is er naast inhoudelijke focus ook gelet op politieke vaardigheden? Ook buiten de politieke werkelijkheid van het Binnenhof of het gemeentehuis, want overal is politiek.

Veel vrouwen voelen zich niet senang bij de politieke kant van het werk. Ongeschreven regels, persoonlijke belangen die boven de inhoud gaan, het maakt het allemaal zo ingewikkeld. En onfris. Ik hoop van harte dat zij dan niet opgeven, maar een weg zoeken om toch hun ambitie en idealen waar te maken. Zorg voor een sponsor, een mentor en een goede coach, want je hoeft het niet alleen te doen.

En als het niet binnen je huidige baan lukt, dan is het hoog tijd om op zoek te gaan naar nieuwe kansen. Den Boer zet een volgende stap in haar loopbaan, waarbij ze haar bezieling op een andere manier vormgeeft. Uit haar brief: “Mijn passie ligt – net als toen ik tweeëneenhalf jaar geleden begon in de Tweede Kamer – bij vrouwen, vrede en veiligheid. Daar hoort bij de koestering van onze grondrechten, onze democratie en ons kiesrecht. Deze waarden en idealen neem ik met mij mee naar mijn nieuwe functie als Hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie, waar ik op 1 juni 2020 begin.”

Monica: heel veel succes en plezier!

 

 

Over de Auteur

Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is coach bij SheConsult. Haar expertise ligt op het gebied van het openbaar bestuur, strategisch handelen in een politieke context (ook buiten de partijpolitiek!) en overtuigende communicatie.

Zoek op onderwerp

advertentie

masterclass-overtuigen-banner

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!