Select Page

Het is tijd voor een vrouwenquotum in het bedrijfsleven

Het is tijd voor een vrouwenquotum in het bedrijfsleven

Een vrouwenquotum in het bedrijfsleven kan de wens voor meer vrouwen aan de top in een nieuwe versnelling brengen. Dat vindt Mirjam de Blécourt, arbeidsrechtadvocaat en sectorhoofd arbeidsrecht bij Baker & McKenzie. De Blécourt was aan het begin van het schrijven van het beleid voor meer vrouwen aan de top nauw betrokken bij deze zaak. Het streefcijfer dat toen werd gesteld, 30% vrouwen aan de top, vindt ze nu te vrijblijvend. “Ik heb die wet destijds zelf geschreven. Toen was meer niet haalbaar”, evalueert De Blécourt. “Maar we moeten nu naar een quotum, want het gaat te langzaam als we het met een streefcijfer blijven doen. In Raden van Commissarissen schieten we aardig op, dat gaat richting de 25%. Dan zou ik zeggen: waarom is het zo moeilijk om daar een quotum op te zetten als we toch al op de goede weg zijn.”

Het schiet niet op
Al gaat het goed bij RvC’s, bij Raden van Bestuur is het een heel ander verhaal. “Dat begrijp ik ook wel. Nu zitten we op 7,1%. Als je ziet hoe moeilijk dat gaat, dan kan je het ook gestaffeld invoeren. Dus volgend jaar met 10%, het jaar daarna 15% en dan 20%. Anders schiet het niet op.”
De Blécourt vindt een systeem naar Italiaans voorbeeld wel een goed idee. “Daar wordt het hele bestuur ontbonden als er niet aan het quotum wordt voldaan. Dan gaan de mannen wel vrouwen benoemen. Een boete werkt niet goed genoeg, maar als bestuurders zelf hun functie kwijtraken lukt het wel.”

Minister van Emancipatiezaken
Een minister van Emancipatiezaken kan het proces naar meer topvrouwen een extra stimulans geven volgens De Blécourt. “Die kan zich apart richten op emancipatie en een liftprogramma voor de overheid opstellen, waardoor vrouwen makkelijker voor banen in aanmerking komen.”

 

Klik hier voor het volledige artikel van BNR

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!