Selecteer pagina

Invloedrijkste vrouwen van 2020

Invloedrijkste vrouwen van 2020

Wie zijn de invloedrijkste vrouwen van Nederland?

Management Scope publiceert vandaag de jaarlijkse Top-100 Corporate Vrouwen, de ranglijst met daarin de invloedrijkste vrouwelijke bestuurders en commissarissen. Minstens net zozeer als in het teken van de ranglijst staat de publicatie dit jaar in het teken van vrouwelijk leiderschap in tijden van crisis. Eerst de top-drie. Lijstaanvoerder van de Top-100 Corporate Vrouwen-editie 2020 van invloedrijkste vrouwen  is Petri Hofsté. De vrouwelijke topcommissaris voerde ook in 2017 en 2018 de lijst aan. In 2019 moest Hofsté de eerste plaats laten aan digitaal multi-commissaris Annet Aris, maar inmiddels is Hofsté terug op haar vertrouwde plek: nummer 1.

Hofsté hoefde haar volle agenda niet nóg voller te maken om de eerste plek weer te bereiken. Aris (nu op plek 3) stopte na ruim acht jaar als commissaris bij a.s.r, waardoor Hofsté (vorig jaar nummer 2) vanzelf opschoof.

Als commissaris bij systeembank Rabobank wordt het voor Aris moeilijk om weer in the running te komen voor plek 1 – als ze dat al zou willen uiteraard. De Europese Centrale Bank (ECB) eist van commissarissen bij systeembanken dat zij minstens 40 procent van hun tijd aan die bank spenderen – en houdt dat naar verluidt ook goed in de gaten.

De nieuwe nummer 2 in de lijst is Jacqueline Tammenoms Bakker, die haar toch al indrukwekkende lijst commissariaten (zie managementscope.nl) aanvulde met een rol als toezichthouder bij baggeraar Boskalis Westminster.

Opvallendste stijger in de lijst tot slot is Miriam van Dongen. Dankzij een commissariaat bij Achmea (waar ze overigens Petri Hofsté als medecommissaris treft) schoot Van Dongen omhoog van plek 21 naar plek 4.

Dan de vraag die veel boardroomwatchers bezighoudt: wat betekent het voor de diversiteit in de boardroom wanneer de coronacrisis dit najaar wordt gevolgd door een ernstige economische crisis? In het verleden leidden economische crises vaak tot benoemingen van – meest mannelijke – financieel experts in topposities, met een terugval van het aantal vrouwen in de bestuurskamers tot gevolg.

In een uitgebreid dossier in Management Scope gaan diverse auteurs hier nader op in. Eén ding is zeker: bijna de helft, namelijk 47 van de 100 vrouwen die momenteel aan de Nederlandse boardroomtafels zitten – soms zelfs aan het hoofd –, is gepokt en gemazeld als het gaat om crisismanagement. Bovendien gaan, ook in dit dossier, steeds meer stemmen op dat juist vrouwelijk leiderschap in crisistijd nodig is.

De volledige Management Scope Top-100 Corporate Vrouwen, met bijbehorende artikelen, is hier te vinden.

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl

Zoek op onderwerp

advertentie

masterclass-overtuigen-banner

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!