Select Page

Introverten betere leiders voor proactieve werknemers

Introverten betere leiders voor proactieve werknemers

In hogere posities vind je vaker extraverte mensen. Ze zijn dominant en openhartig, waarmee ze vaak de voorkeur krijgen in selectieprocedures en promotiebeslissingen. Maar is dat wel terecht?
Dat hangt af van de situatie, laat onderzoek van Grant, Gino en Hofmann – gepubliceerd in Harvard Business Review – zien. Hoewel extraverte leiders belangrijke kwaliteiten hebben, hebben ze ook de neiging om in het middelpunt van de aandacht te staan en de leiding te nemen in discussies. In een dynamische onvoorspelbare omgeving zijn introverten vaak effectievere leiders, vooral als werknemers proactief zijn en met vernieuwende ideeën komen.

Wie vouwt meer t-shirts?
Grant, Gino en Hofmann onderzochten of introverten ook daadwerkelijk effectievere leiders zijn als de werknemers zich proactief gedragen. Uit het veldonderzoek wat ze onder managers en werknemers van 130 franchises van een Amerikaans pizzabedrijf afnamen, bleek het volgende: in franchises waar werknemers niet proactief waren, ging extravert leiderschap samen met 16% meer winst dan gemiddeld, maar waar werknemers wel proactief waren, zorgde juist introvert leiderschap voor 14% meer winst.

Grant en collega’s onderzochten dit ook met een experiment in het lab. Ze maakten groepjes met extraverte en introverte leiders en met proactieve en passieve participanten. De taak was om zo veel mogelijk t-shirts te vouwen in 10 minuten. Wederom bleek dat introverte leiders voor een betere prestatie zorgden wanneer de medewerkers proactief waren. Ze vouwden gemiddeld 28% meer t-shirts. De extraverte leiders voelden zich bedreigd en reageerden niet op de ideeën van de proactieve werknemers. De introverten luisterden zorgvuldig en zorgden ervoor dat de werknemers zich gewaardeerd voelden, wat hen motiveerde om hard te werken.

Wat introverten tot goede leiders maakt
Introverte leiders zorgen dus voor een betere prestatie bij proactieve werknemers. Maar wat is het dat hen tot goede leiders maakt? Baaz.nl noemt 4 redenen:

#1. Ze zijn gemotiveerd door productiviteit, niet door ambitie
Een van de grootste misvattingen over introverten is dat ze minder gemotiveerd zijn dan extraverten. Dat is niet waar, ze halen hun motivatie alleen uit andere factoren en meten succes op een andere manier.

#2. Ze maken betekenisvollere connecties
Aangezien introverten worden gemotiveerd door kwaliteit en productiviteit, komen ze soms wat gereserveerd over. Maar ze kunnen vaak goed luisteren en als je een-op-een met ze spreekt, kun je juist de diepte in.

#3. Ze zijn niet snel afgeleid
Introverten kunnen de prikkels om zich heen beter negeren. Ze halen energie uit zichzelf, niet uit de omgeving.

#4. Ze werken liever grondig dan snel
Een goede leider heeft een goed probleemoplossend vermogen. Introverten maken vaak doordachte beslissingen wat hen helpt in het oplossen van problemen en ze behoedt voor fouten.

 

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel van Harvard Business Review en hier voor Baaz.nl

 

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!