Select Page

Interessant: Els Kloek geeft vrouwen hun plek in de geschiedenis

Interessant: Els Kloek geeft vrouwen hun plek in de geschiedenis

Els Kloek is “vrouwenhistorica”. Om precies dat label heeft ze nooit gevraagd, maar inmiddels legt ze zich erbij neer. “In de jaren zeventig ben ik als angry young woman die geschiedenis studeerde in de vrouwengeschiedenis gerold en toen kreeg ik de smaak van historisch onderzoek te pakken. Maar ik kwam nooit meer van die vrouwengeschiedenis af. Ik was vrouwenhistorica geworden.” Kloek schreef eerder al een boek over vrouwengeschiedenis: 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Ook de website Digitaal Vrouwen Lexicon van Nederland, die sinds 2004 bestaat, komt van haar hand. Nu komt ze opnieuw met een boek: 1001 vrouwen uit de twintigste eeuw. Vrij Nederland spreekt haar over haar  werk.
Veel mensen weten niet dat vrouwen een noemenswaardige rol speelden in de Nederlandse geschiedenis – de geschiedenis van de vrouw gaat verder terug dan “het ontwaken der vrouw”. Het werd alleen niet meegenomen in de geschiedschrijving. Wat dat betreft vormt de geschiedschrijving een duidelijke afspiegeling van hoe er door de jaren heen naar vrouwen werd gekeken en hoe er over hun positie in de samenleving werd gedacht. Els Kloek studeerde in de jaren zeventig van de vorige eeuw en stond met haar medestudenten aan de wieg van de Nederlandse vrouwengeschiedenis.
Kloek is vooral trots op haar nieuwe lexicon. Ze is trots op de naslagwerken als een persoonlijke overwinning, maar ook op waar ze voor staan: een inhaalslag. Vrouwen krijgen hun plaats in de geschiedenis. “Er zijn nog altijd éxtra argumenten nodig wanneer aandacht wordt besteed aan vrouwen. We zijn niet gewend dat er over vrouwen geschreven wordt op een enclyclopedische manier. Deze vrouwen in het lexicon, dit zijn ze gewoon, zonder extra argumenten.”

Lees het volledige artikel over het boek “1001 Vrouwen uit de twintigste eeuw” en het interview met Els Kloek in Vrij Nederland. 

&Het Amsterdam Museum heeft vanaf 4 oktober de tentoonstelling over 1001 vrouwen uit de 20ste eeuw!
https://www.amsterdammuseum.nl/tentoonstellingen/1001-vrouwen-de-20ste-eeuw

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!