Selecteer pagina

IJsland gaat voor een gelijke beloning

IJsland gaat voor een gelijke beloning

Hetzelfde salaris voor dezelfde functie ongeacht man of vrouw. Klinkt logisch toch? Helaas is dat nog nergens het geval. Zelfs IJsland, het land waar de gelijkheid tussen de twee seksen het grootst is, heeft nog te maken met een salariskloof tussen vrouwen en mannen.

Protest
In 2016 kwamen duizenden IJslanders in opstand en stopten om 14:38 uur met werken. Deze 14 procent eerder stoppen, stond symbool voor de 14 procent loonverschil. De bonden waren het er mee eens dat dit verschil in deze tijd niet meer kon.

De nieuwe wet
De gelijkelonennorm verplicht instellingen met 25 of meer medewerkers tot gelijke lonen voor gelijke functies. Zodra er een verschil zit in het salaris moet dit gerechtvaardigd kunnen worden door bijvoorbeeld een verschil in ervaring of opleiding. Voldoet een organisatie niet aan deze norm? Dan volgt er een boete. Het doel is dat er eind 2021 geen sprake meer is van een loonkloof.

 

Klik hier om het hele artikel op Trouw te lezen.

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek op onderwerp

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!