Select Page

ICT-sector moet aan imagoprobleem werken

ICT-sector moet aan imagoprobleem werken

Vrouwen zijn nog steeds sterk ondervertegenwoordigd in ICT-opleidingen. Experts vinden dat kwalijk: “De komende jaren verdwijnen heel veel administratieve functies, waardoor veel vrouwen hun banen verliezen, maar daar komen heel technische banen voor terug.”Maar 10,2% van alle studenten die in 2017 begonnen aan een HBO of WO ICT-opleiding was vrouw, berekende RTL Nieuws met cijfers van DUO. En dat terwijl het juist belangrijker wordt dat vrouwen technische vaardigheden hebben, zegt Vivianne Bendermacher. Met haar platform Techionista moedigt ze vrouwen aan om in de technologiesector aan de slag te gaan. “De komende jaren verdwijnen er heel veel administratieve banen, waarin vrouwen oververtegenwoordigd zijn. De banen die daarvoor terugkomen, zijn heel technisch. Voor mannen ontstaan dus meer banen, terwijl ze voor vrouwen verdwijnen.”

Achterstand op de arbeidsmarkt
Als het percentage vrouwen bij ICT-studies zo laag blijft, ontstaat er voor hen een grote achterstand op de arbeidsmarkt. Het probleem is dat vrouwen niet voor de ICT kiezen, omdat ze denken dat het niets voor hen is. Bendermacher vertelt dat de diversiteit in de Nederlandse technologiesector het een stuk slechter doet dan andere Europese landen. “Wetenschappers denken dat dat komt doordat we nog heel erg in stereotypes denken.”

“Denk aan speelgoed. Jongens krijgen technisch lego, maar meisjes krijgen vaak heel ander speelgoed. Daar maak je al een onderscheid: technische dingen zijn typisch iets voor jongens”, zegt Bendermacher. Meisjes worden daardoor onbewust een andere richting opgestuurd en kiezen niet voor de technische vakken.

Ben je hier met je vriendje?
Ineke Scheffers herkent de stereotypering. Voor wiskunde en natuurkunde haalde ze goede cijfers op de middelbare school, maar een technisch profiel overwoog ze niet. “De leraren vonden het heel normaal dat ik voor een maatschappelijk profiel koos. Een klasgenootje, met lagere cijfers voor de technische vakken dan ik, werd door een leraar wel apart genomen toen hij een maatschappelijk profiel koos. Want met zijn cijfers, zei de leraar, kon hij prima de technische richting op, waarmee hij uiteindelijk veel meer verschillende carrièremogelijkheden zou hebben.”

Scheffers liet zich een jaar geleden alsnog omscholen tot programmeur. Met haar platform Girl Code enthousiasmeert ze vrouwen om te programmeren en organiseert ze bijeenkomsten voor vrouwen in de techsector. “Ik merk dat daar echt behoefte aan is. Als je nu als vrouw rondloopt op een ICT-congres, krijg je de vraag of je daar met je vriendje bent. Of mannen flirten de hele dag met je. Het is heel eenzaam om als vrouw in tech te werken.”

Imagoprobleem aanpakken
Scheffers heeft duidelijke ideeën over hoe dat anders moet. “Al op de basisschool moeten jongens én meisjes leren programmeren, zodat meisjes in ieder geval geen achterstand oplopen. Ook leren ze dan meteen dat de technische vakken best een optie voor ze zijn.” Bendermacher vult aan: “Zelfs als meisjes heel goed zijn in wiskunde, denken ze volgens onderzoek dat dat niet zo is. Ze beoordelen zichzelf veel slechter dan ze zijn.”

Daarbij vindt Bendermacher dat de sector wat moet doen aan zijn imagoprobleem. “Als je een meisje vraagt of ze wil leren programmeren, zegt ze waarschijnlijk nee. Maar als je haar vraagt of ze bij Instagram wil werken, vindt ze dat geweldig, terwijl het op hetzelfde neerkomt.” De techsector moet worden neergezet als heel creatief en leuk. Niet alleen als moeilijk, ingewikkeld en heel technisch. Op die manier wordt de sector ook aantrekkelijk voor vrouwen.

Interesse in ICT?
Misschien heb je al een niet-technische opleiding gedaan, maar ben je toch geïnteresseerd geraakt in de ICT. Super leuk! Er zijn steeds meer mogelijkheden om je om te scholen. Kijk voor inspiratie op Techionista en Girl Code.

 

Voor het oorspronkelijke artikel van RTL Z, klik hier.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!