Select Page

Huisartsen (h)erkennen overgangsklachten onvoldoende

Huisartsen (h)erkennen overgangsklachten onvoldoende

Even doorbijten, het is nou eenmaal deel van deze levensfase. (Te) vaak krijgen vrouwen met ernstige overgangsklachten dat te horen bij hun huisarts. Gynaecologenvereniging NVOG en lotgenotenstichting Vuurvrouw vinden dat huisartsen deze vrouwen vaak tekort doen.

Volgens deze organisaties is de behandelrichtlijn van huisartsen achterhaald. Door te weinig kennis krijgen vrouwen in de overgang vaak onterecht geen goede, actuele informatie over mogelijke behandelingen. “Het is een blinde vlek,” zegt Eveline Bakker van Vuurvrouw.

“De klachten horen bij de overgang”
Ook Marian Kruydenhof (48 jaar) kreeg twee jaar geleden niet de hulp van de huisarts waar ze op hoopte. “Ik had enorme gewrichtspijnen en was verschrikkelijk moe. Maar ik kreeg te horen: je bent niet ziek, de klachten horen bij de overgang en leer er maar mee leven.”

Ze voelde zich ook somber, dus kreeg ze een verwijzing naar een psycholoog. “Maar na één gesprek wist ik al: dit is niet wat ik nodig heb. Ik heb behoefte aan slaap. Ik word nu iedere nacht wakker omdat voor mijn gevoel de verwarming op 100 graden staat.”

Uiteindelijk kwam ze terecht bij een gynaecoloog. “Zij wees me op alle opties. Ik heb gekozen voor hormoontherapie. Het gaat om een kleine hoeveelheid, maar mijn klachten zijn met 90% afgenomen. Ik ben weer mezelf en ik heb weer energie.”

Terughoudend Nederland
Volgens Gynaecologe Dorende van Dijken herkent een groot deel van de huisartsen de overgangsklachten niet. “En als huisartsen de klachten wel herkennen, zijn ze erg terughoudend om een behandeling met hormonen voor te schrijven.”

Nederland is hier veel terughoudender in dan omliggende Europese landen. Daar ligt het gebruik van hormonen op 25-40%, zegt Van Dijken. In Nederland op amper 4%. “In de huisartsenrichtlijn staat dat medicatie bij overgangsklachten zelden nodig is. Dat is ontmoedigend.”

Dezelfde richtlijn stelt ook dat overgangsklachten geen reden zijn om door te verwijzen. Van Dijken wijt deze terughoudendheid aan een gebrek aan kennis bij huisartsen over de overgang en de laatste wetenschappelijke stand van zaken. “Er wordt nog steeds gedacht dat je, kort door de bocht, van hormoontherapie borstkanker krijgt. Dit is achterhaald.” De duur van de hormoontherapie bepaalt de risico’s op borstkanker, legt ze uit. “Bij gebruik langer dan 5 tot 7 jaar is er een heel lichte toename op het risico van borstkanker.”

De gynaecologenvereniging NVOG pleit overigens niet voor hormoonbehandeling bij iedere vrouw in de overgang, maar vindt dat het de vrouw met ernstige klachten nu ten onrechte wordt onthouden. Die krijgt de optie vaak niet eens voorgelegd.

Tijdens haar menopauze-spreekuur in het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis treft Van Dijken vrouwen die zich jarenlang met een kluitje in het riet gestuurd voelen. “Deze vrouwen knappen vaak enorm op van een hormoonbehandeling. Ze zeggen dan: ik heb mezelf en mijn leven weer terug.”

Richtlijn wordt op korte termijn niet gewijzigd
Het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) laat, ondanks aandringen van de NVOG, weten geen aanleiding te zien om de richtlijn uit 2012 op korte termijn te wijzigen. “Er is naar onze mening niet echt baanbrekend onderzoek gedaan waardoor we zeggen: het moet ineens anders”, zegt Jako Burgers van de NHG.

Bakker van Vuurvrouw noemt de reactie van de NHG “droevig”. Zij vindt dat de artsen moeten onderzoeken wat de best mogelijke behandeling is voor deze groep vrouwen.

 

Klik hier voor het volledige artikel van de NOS, daar is ook de 6-minuten durende reportage te vinden ‘Overgangsklachten niet serieus genomen’.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!