Selecteer pagina

120.000 hoogopgeleide vrouwen hebben spijt van hun partnerkeuze.

120.000 hoogopgeleide vrouwen hebben spijt van hun partnerkeuze.

Loopbaanadviesbureau SheConsult deed onderzoek onder 600 hoogopgeleide vrouwen. Een van de conclusies is dat ruim 15% van de hoogopgeleide vrouwen in de leeftijdscategorie 40 t/m 60 jaar graag beter geïnformeerd hadden willen worden rondom de keuze met wie ze hun leven zouden gaan delen. Vertaald naar alle hoogopgeleide Nederlandse vrouwen in deze leeftijd, dan zouden zo’n 120.0000 vrouwen niet happy zijn met hun partnerkeuze. Als reden werd o.a. gegeven dat de vrouwen vonden dat hun partner te weinig participeerde in de zorgtaken, dat de partner te weinig supportive was naar de carrière van de vrouw en de vrouw te weinig stimuleerde en inspireerde om een eigen carrière te hebben en dat de partner teveel met zijn eigen carrière bezig was. Opvallend genoeg werd er ook een aantal keren genoemd dat de partner het zelfvertrouwen van de vrouw ondermijnde. Hieruit ontstaat een beeld van partners die eigenlijk blij zijn als hun vrouw geen carrière maakt, en die de carrière van de vrouw niet zullen ondersteunen, of zelfs ontmoedigen.

Ambitie
Wat opvalt is dat vrouwen met een hoge opleiding (hbo en wo) met evenveel ambitie als mannen hun loopbaan starten. Ruim 65% geeft aan toentertijd ambitieus tot zeer ambitieus geweest te zijn. Naarmate de tijd vordert neemt de ambitie van vrouwen af (van 45% tot 31%). Van de vrouwen die na hun afstuderen zeer ambitieus waren (30%)  geeft 42% aan dat hun ambitie is teruggelopen. De sterkste daling van de ambitie zien we bij de dertigers. Dat is het moment waarop de reality-check plaatsvindt. Dan vragen vrouwen zich af of ze wel succesvol zijn, of het wel gaat lukken met die carrière en of ze de offers die nodig zijn wel willen brengen.

Spijt
Een groot deel van de geënquêteerden (39%) geeft ook aan spijt te hebben van keuzes die ze hebben gemaakt ten aanzien van werk. En ruim 20% heeft spijt van de verdeling van de zorgtaken. Een grote meerderheid (54%) geeft aan dat ze graag wat aan hun onzekerheid hadden gedaan toen ze nog jong waren. En zo’n 30% geeft aan dat ze meer hadden willen weten over masculiene spelregels, strategisch opereren, profileren en onderhandelen.

Tips
Ook is er gevraagd naar de beste tip voor de vrouwelijke starters. De belangrijkste tips waren: ‘blijf bij jezelf en doe wat jij wilt, niet wat anderen willen’, ‘je kunt veel meer dan je denkt’ en ‘hulp of advies vragen is een teken van sterkte, niet van zwakte’.

Aan het onderzoek was tevens een win-actie gekoppeld: 10 deelnemers konden een boek winnen. De winnaars hebben inmiddels allemaal bericht gehad.

Ook de media berichtten uitgebreid over dit onderzoek. Zie hier

RTL Z

Marie Claire

Intermediair

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek op onderwerp

SheAcademy YouTube

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!