Select Page

Hoe onze hersenen stress veroorzaken

Hoe onze hersenen stress veroorzaken

Bijna iedereen ervaart wel eens stressmomenten, maar waar komt die stress eigenlijk vandaan? Onze hersenen zijn verdeeld in vier verschillende zones als het gaat om stress. Deze vier verschillende zones zorgen voor vier verschillende reacties. Wanneer je stress ervaart en weet waar het vandaan komt, kan je er sneller een oplossing voor zoeken. Brigitte Durruty is trainer en coach en gespecialiseerd in neurocognitieve gedragstheorie. Zij vergelijkt deze verschillende zones met een vliegtuig waar vier piloten om beurten het vliegtuig besturen. Wanneer zij handelen en functioneren op hun eigen manier, gaat het goed. Zodra er iets misgaat of ze tegen een moeilijke situatie aanlopen en van de ‘automatische piloot’ af moeten, komen deze vier piloten (hersenzones) in conflict met elkaar.

 1. Het instinctieve systeem
  Deze hersenzone heeft betrekking tot de beslissingen die we maken om te overleven. In stresssituaties kan hier op drie verschillende manieren op gereageerd worden: vluchten, aanvallen of inhibitie.
 2. Het hiërarchische systeem
  Dit systeem regelt de sociale verhoudingen tussen mensen. In stresssituaties nemen sommigen door dit systeem een dominante positie aan en anderen juist onderdanig.
 3. Het emotionele systeem
  Het emotionele (limbische) systeem bepaald hoe je reageert op stress en bepaald grotendeels welke beslissingen je maakt.
 4. Het adaptieve systeem
  De bovenstaande systemen vormen de automatische modus. Het adaptieve systeem, ook wel het prefrontale neocortex genoemd, bepaald hoe we reageren op onbekende situaties. Het zorgt ervoor dat wij ons kunnen aanpassen aan nieuwe, complexe situaties.

Volgens Brigitte Durruty kunnen we de reflexen van de automatische modus leren te herkennen. Wanneer je je hier bewust van bent en mee om leert te gaan, kan je in stresssituaties overgaan op het adaptieve systeem binnen de hersenen om door middel van aanpassingsvermogen en nieuwsgierigheid stress aan de kant te zetten.

 

Klik hier om het hele artikel op MT.nl te lezen.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!