Select Page

Het schiet niet op met vrouwen in de top

Het schiet niet op met vrouwen in de top

Het vrouwenquotum in 2020 komt steeds dichterbij, maar het “wettelijk streefcijfer” van 30 procent vrouwen in de top is nog lang niet behaald. Vorig jaar zijn er nul topvrouwen bijgekomen in het beursgenoteerde bedrijfsleven. “Beschamend en diep teleurstellend,” aldus D66-minister Van Engelshoven van Emancipatie (zo schrijft de Volkskrant). Uit de jaarlijkse Female Board Index van hoogleraar Mijntje Lückerath van de TIAS School for Business and Society blijkt een gebrek aan vooruitgang: slechts vijf van de 90 beursgenoteerde bedrijven hebben 30 procent vrouwelijke bestuurders en commissarissen. Let op: vorig jaar waren dit er zes. Bij 77 bedrijven zonder vrouw in de raad van bestuur werden vorig jaar 30 nieuwe bestuurders benoemd. Allen man.
Lückerath spreekt van een “somber beeld.” Met de nieuwe cijfers zou de 30 procent vrouwelijke commisarissen pas in 2024 worden behaald. Maar het aantal vrouwen in de raad van bestuur zou zelfs teruglopen naar 3 procent in 2025.
Lückerath bekeek ook waarom bedrijven geen vrouwen benoemen. Het is toegestaan om onder het wettelijk streefcijfer te blijven, maar in het jaarverslag moet dan wel een logische verklaring te vinden zijn. Veel bedrijven volstaan bij die uitleg met de uitleg dat “gender”maar een van de factoren is bij diversiteit – naast bijvoorbeeld culturele achtergrond en leeftijd. Ook geven bedrijven aan dat ze geen geschikte vrouwen kunnen vinden – ondanks dat er een database is met meer dan 1500 potentiële kandidaten.
Slechts vijf van 90 beursgenoteerde bedrijven voldoen aan de 30 procent voruwelijke bestuurders en commissarissen: informatiebedrijf Wolters Kluwer, chemieconcern DSMl fiscaal adviseur Intertrust, bierbrouwen Heikenen en IT-bedrijf Ordina. Dit terwijl vorig jaar zes bedrijven “topvrouwproof” waren. Het aantal bedrijven met exclusief mannen aan de top is van achttien op 85 naar twintig op 90 gegaan. Onder deze bedrijven: flitshandelaar FlowTraders en bouwbedrijf VolkerWessels. De jaarlijkse peiling werd neerwaarts beïnvloed doordat de zeven nieuwe bedrijven die vorig jaar een beursnotering kregen geen vrouwelijke bestuurders hadden en maar weinig vrouwelijke commissarissen.

Klik hier om naar het originele artikel “Afgelopen jaar welgeteld nul extra topvrouwen” van de Volkskrant te gaan.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!