Selecteer pagina

Het leven is niet altijd leuk

Het leven is niet altijd leuk

Het leven is niet altijd leuk en dat is helemaal niet erg. Althans dat betoogt wetenschapsjournalist Anne Pek in Psychologiemagazine. Alleen wekken we met zijn allen de schijn dat het leven wèl altijd leuk moet zijn. En als het leven even niet zo leuk voor je is dan ligt dat meteen aan jou, jij bent dan de mislukkeling. Social Media versterken dat gevoel alleen maar. Als jij als kersverse moeder alleen plaatjes langs ziet komen van slanke pas bevallen moeders, keurig gewassen en gestreken kinderen, op een perfecte buurt BBQ, en jij tobt met een huilbaby, pijnlijke borsten en je vindt er eigenlijk helemaal niks aan. Dan heb je al snel het gevoel dat er iets mis is met jou. Maar dat is natuurlijk onzin. Het leven is niet altijd leuk. Anne Pek geeft ook het voorbeeld als je ziek wordt, je krijgt kanker: “…de Amerikaanse medisch bioloog Barbara Ehrenreich te horen nadat ze de diagnose borstkanker had gekregen. Als iedere moderne zieke begaf Ehrenreich zich meteen op internet om lotgenotensites op te sporen, maar toen ze die had gevonden kreeg ze meteen spijt. Ze stuitte er onder andere op de notie dat kanker niet zomaar in je leven kwam; het was iets waarvan je moest leren, waarvan je een beter mens kon worden. Een ervaring die ze nooit hadden willen missen, schreven sommige patiënten. Joepie, ik heb kanker!…”

Het leven is niet altijd leuk, het leven is niet maakbaar, shit happens, en dat is erg. Maar dat betekent niet dat er iets is mis is met jou. Je mag verdrietig zijn, ongelukkig, boos, teleurgesteld, noem maar op. Je hoeft niet iedere dag helemaal happy te zijn. Je hoeft niet altijd de beste te zijn, de knapste, de grappigste. Gewoon zijn is vaak al meer dan genoeg.

Lees hier het artikel in Psychologiemagazine

Over de auteur

drs. Vreneli Stadelmaier

Stadelmaier studeerde economie en bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde coachopleidingen aan de Academie voor Psychotherapie en in Zijnsoriëntatie. Als bedrijfseconoom werkte zij onder meer bij Wolters Kluwer, Nationale-Nederlanden en de thuiszorg. In de periode 2010-2013 was zij vaste co-host in het programma 'Zaken doen' met bij BNR Nieuwsradio. In 2007 startte Stadelmaier het loopbaancoaching bureau SheConsult. In 2014 schreef zij 'F*ck die Onzekerheid' over het impostor syndrome bij vrouwen.In 2015 won Stadelmaier de Joke Smit-prijs met haar inspanningen op de thema's meer vrouwen aan de top, economische zelfstandigheid van vrouwen en gelijkheid van mannen en vrouwen.

Zoek op onderwerp

advertentie

masterclass-overtuigen-banner

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!