Select Page

Herken een depressie: man versus vrouw

Herken een depressie: man versus vrouw

Iedereen heeft wel eens een dagje waarbij je niet zo lekker in je vel zit, maar pas als dit voor een langere tijd aanhoudt, spreken we van een depressie. Volgens de definitie van de psychiatrie is er sprake van een depressie als je minstens twee weken de hele dag ‘down’ bent en hierdoor niet goed meer functioneert. Je zou denken dat een depressie bij iedereen er hetzelfde uitziet. Toch zijn er een aantal opvallende verschillen als je kijkt naar een depressie bij mannen of vrouwen.

Vrouwen hebben vaker last van depressie
Naar schatting heeft ongeveer 13 procent van de Nederlandse mannen ooit last gehad van depressieve klachten. Dit tegenover bijna een kwart van de Nederlandse vrouwen. Deze klachten kunnen van licht tot heel ernstig variëren. De hele zware depressies komen voor bij een kleine 1 procent van de bevolking, zegt psychiater Caroline Sonnenberg.

Verschillende soorten klachten
Vrouwen spreken vaak uit dat zij zich somber voelen. Ze slapen bijvoorbeeld slecht, hebben minder energie, vallen af of komen juist veel aan. Bij mannen is dit minder zichtbaar. Anderen merken snel dat ze wat prikkelbaarder of sneller geïrriteerd zijn. Ook zullen mannen eerder naar drank of drugs grijpen, waardoor er eerder naar een verslaving wordt gekeken dan een depressie.

Verschillende oorzaken
Een depressie kan veroorzaakt worden door veel diverse factoren. Iedereen kan te maken krijgen met een depressie, maar de een is er genetisch bepaald gevoeliger voor dan de ander. Het verlies van een partner kan een grote factor zijn bij een depressie. Toch komt dit vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ook financiële status kan een grote rol spelen voor mannen volgens Sonnenberg. Bij vrouwen gaat het vaak sneller om sociale aspecten, bijvoorbeeld binnen hun vriendenkring. Ook hormonen kunnen een oorzaak spelen bij de vrouw. “Met name veranderingen in de hormoonspiegels in het bloed doen iets met hoeveel stress je ervaart.”

Al deze verschillen maken het soms moeilijker om een depressie te herkennen. Merk je dat iemand vaak somber is of andere symptomen vertoond? Maak het onderwerp dan bespreekbaar en help waar nodig.

 

Klik hier om het hele artikel op Gezondheidsnet te lezen.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!